СамокоВест

Самоковските дантели и шевици омаяха Будапеща

Споделете ни в

 Самоковският клуб „Ръкоделие” представи майсторството на самоковските дантели и шевици в Будапеща. Клубът е местен партньор в европейски проект „You can do it”. Проектът „Можеш да го направиш – да мотивираме жените да имат собствен бизнес” (YOCAIT) е финансиран по секторна програма Грюндвиг- „Учене през целия живот”  на Европейската Комисия. Партньори по проекта са седем европейски организации от Германия, Чехия, Турция, Унгария, Италия, Литва, Франция и България.  Целта на двегодишното партньорство е обмяна на опит в стартирането и управлението на практики, както и на творческите методи на работа в областта на занаятите и търговията на транснационално ниво.

Заключителната среща по проекта се проведе в периода от 2 до 7 юни в унгарската столица. В рамките на срещата се проведоха семинари на тема: „Как да развием собствен бизнес с ръчно изработени продукти  чрез дирктна продажба и он лайн.” И в частност „Как да превърнем хобито си в бизнес – умения и възможности”. Домакините представиха местни майсторки на ръчното производство, успели да развият собствен бизнес. Част от идеите бяха изключително нестандартни. Бяха представени сладкиши „Мандала” с художествена глазура, изработени като произведения на изкуството,чанти за коолездачи „Bring a bag” в различни цветове и форми, колекция от изящни бижута от сребро и полускъпоценни камъни, ръчно изработени кукли и още много чудеса. Унгарските партньори демонстрираха създаването и организацията на он лайн магазин и възможностите за продажба чрез мрежата.

 Срещата приключи с експозицията „Пазар на култури”. На изложбата всяка страна участваше със свои уникати, типични за традициите и бита. Клуб „Ръкоделие” представи изумителните си шити дантели, приложени както в стандартни така и в нестандартни изделия. Шевиците, събрали всички цветове на българската природа, огряха като слънце залата в Будапеща. Самоковските майсторки предлагаха сувенири и чанти с българска шевица, които впечатлиха останалите участнички. Клубът бе представен на срещата от ръководителя си Ани Йовева и от Недялка Димитрова от село Радуил.

 За Самоковест Ани Йовева каза: „От това, което местните майсторки ни разказаха, разбрахме че държавата сериозно ги улеснява в развитието на ръчното производство и продажбата на изделията им. Имат специален неделен базар, на който всеки може да предложи за продан собствена продукция без никакви ограничения. Клиентът има свободата сам да прецени доколко може да се довери на производителя – без намесата на контролни органи в това число и на санитарните служби, когато се отнася до хранителни продукти. Разрешителният режим се определя от количеството продукция. При малки производства не се изискват разрешения от страна на компетентните органи, ако производителят ги продава лично. Ръчният труд е високо оценен. Направи ни впечатление, че във всички магазини за сувенири в Будапеща се предлагат изключително и само изделия от местни майстори на занаятите. За разлика от България никъде не видяхме да се продават китайски боклуци. Столицата на Унгария е един изключително оживен туристически център и произведенията на майсторите на ръчната изработка намират добър пазар.”

Още снимки можете да разгледате тук:

 

One thought on “Самоковските дантели и шевици омаяха Будапеща

  1. Аз като национален рекордьор на клуба на безработните искам да се включа в този кръжок по ръкоделие .. И ако прескоча някоя граница ще искам икономическо убежище . Може да основа и ново сдружение „Ръчен труд срещу троха хляб“. Кво да се прави .. фантазии.

Comments are closed.