СамокоВест

Предизборно Главно мюфтийство издаде календар за 2015 година със самоковската „Байракли джамия”

Споделете ни в

P1160459Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание пусна календар за идващата 2015 година със снимки на самоковската Байракли джамия. Както се казва: „Рибата в морето – те тиганя приготвили”. Съдът все още не се е произнесъл по казуса кой въобще има право да претендира за вакъфските имоти и кой не. Още по-малко има решение основателна ли е претенцията на мюфтийството върху собствеността на джамията в Самоков и на още десетки имоти в страна, на които висшият духовен център на мюсюлманите в България е хвърлил око.
С подранилото издание на календара, водещ език в който е турският, явно се цели мобилизация на циганите в общината за предстоящите парламентарни избори. Всеизвестно е, че след избора на Бат Сали за народен представител в 42-то Народно събрание от листата на ДПС, голяма част от ромите в Самоков станаха членове, симпатизанти и привърженици на партията на Доган-Местан. Всеизвестно е също така, че гласовете в махалата са почти на 100% купени, макар и недоказано от компетентните институции. Но види се този път, наред със сухата пара от 20-30 лева, ДПС лидерите са пуснали за примамка и Байракли джамия – отдавна обявена за паметник на културата с национално значение.
Храмът е реставриран от 1960 до 1966 година под ръководството на архитект Никола Мушанов и на художника Георги Белстойнев. Средствата са от държавната хазна, сиреч от всички български граждани, в качеството им на данъкоплатци. Оттогава джамията е музей.
Откога обаче самоковските цигани станаха мюсюлмани – никой не знае. Важното е да гласуват за ДПС-то, за обръчите от фирми, както се похвали почетният председател на партията, за Батсаливци и сие. Пък за техен хатър от Мюфтийството ще им дадат джамията и имамин да им служи, нищо че не ще разберат и бъкел от езика му.P1160461