СамокоВест

Симеон Сакскобургготски твърди, че присъдените от съда на държавата имоти са негови. Не коментира защо не върна наддадените му от Самоковската поземлена комисия гори в Рила

Споделете ни в

В проточилата се с години сага с така наречените „царски имоти“ един казус остава извън вниманието на институциите, на централните медии, на съда и прокуратурата. Иде реч за „върнатите“ му два пъти 4521 дка гори в Рила планина, поради техническа грешка на Общинска поземлена комисия – Самоков.

В тази връзка Правен свят излезе с публикацията  –

Бойко Борисов: Ще върнем всичко, което Сакскобургготски е взел неправомерно

„Ще бъдат предприети всички мерки това, което Симеон Сакскобургготски е взел неправомерно, да бъде върнато на държавата. Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов на питане на Мартин Димитров и Иван Костов като съпредседатели на „Синята коалиция“ – какво прави държавата, за да си върне надвзетите от Симеон Сакскобургготски 4521 дка гори край Самоков.

До 30 септември работна група ще подготви становище за статута на спорните имоти и ще даде предложения за бъдещи действия на държавата, заяви Борисов. Имало няколко възможности: да се подаде жалба до административния съд, който да обяви за нищожни решенията на поземлената комисия в Самоков, с които Симеон Сакскобургготски е получил горите, да се предяви иска за поправяне на явна фактическа грешка, с която са върнати повече терени (именно въпросните 4521 дка), отколкото е имало по предоставените нотариални актове или да бъде предявен иск по общия исков ред срещу наследниците на бившите царе.

Отговорът на Борисов обнадеждава, че държавата няма да се ограничи само с „надвърнатите“ гори, а ще се пристъпи към пълна проверка на законността на царската реституция, което означава да се види има ли законно основание за връщане на всички недвижими имоти – гори, дворци и хижи.  Защото зададеният от Мартин Димитров и Иван Костов въпрос наистина има това достойнство, че вади на бял свят темата, но тенденциозно ограничава проблема за царската реституция само около „надвърнатите“ 4521 дка рилски гори. От трибуната на парламента Мартин Димитров сведе проблема до „фактическа грешка“, заявявайки: „Тази тема трябва да бъде решена веднъж завинаги. Ако има фактическа грешка, то земята трябва да бъде върната на българската държава. Отговорът на съда трябва да е чисто правен и професионален“.

Истината е, че няма законово основание за реституиция на т.нар. царски гори на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, затова решенията на Самоковската поземлена комисия от 2001 и 2003 г., които се позовават на решение на Конституционния съд са нищожни. Същото важи и за решенията на кмета Стефан Софиянски и областните управители на София и Пловдив Олимпи Кътев и Гьока Хаджипетров, с които на царската фамилия бяха върнати „Врана“, дворците в Рила и двореца в Баня. Досега обаче властта старателно се пазеше да не вкара този въпрос в съда.

Досега със Сакскоборугготски не е разговаряно по въпроса, каза Борисов. Но пък пресаташето на бившия премиер и лидер на НДСВ Цветелина Узунова заяви, че Сакскобургготски разчита на експертна комисия да реши въпроса има ли надвзети земи или не. Такава експертна комисия назначи още преди година бившият председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков (днес вече обвиняем, но не за царските гори) , но тя така и не взе решение, което да влезе в работа. Юруков дълги месеци обещаваше, че държавата ще заведе дела за връщане на надвзетите гори, но имало време, пък и Симеон Сакскобургготски също можело доброволно да върне това, което не му се полага. Това така и не се случи при правителството на тройната коалиция.“, информира Правен свят

От тогава минаха близо 10 години.

През това време държавата спечели с влязло в сила решение общо четири от делата за отделните имоти – за имението „Кричим“, за ловните хижи в Рила „Ситняково“ и „Саръгьол“, а миналия месец в сила влезе и решението за стопанство „Врана“ (бившото стопанство на УБО) към някогашната резиденция „Врана“. Преди дни съдът излезе с решение на първа инстанция, че  Държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е собственик на двореца „Врана“ и на целия прилежащ към него парк. Предстои съдът да се произнесе окончателно по делото за „Царска Бистрица“,  спечелено от държавата и на втора инстанция и за горите в Рила

Днес Симеон Сакскобургготски се поклони пред гроба на баща си в Рилския манастир по повод 75 години от кончината на Борис III – монарх български. По повод делата с държавата за така наречените „царски имоти“ пред журналисти  Сакскобургготски каза   – „През 1946 г. получихме един списък и то от Отечественофронтовското правителство, а не някакво монархическо, за имотите. След това през 1998 г. се потвърди собствеността, а изведнъж започнаха всички тези много неприятни и унизителни за мен преследвания. За да видя сега, в края на живота ми, така да ме изтезават и мъчат с някакви измислени и фалшиви претенции е тежко“ и продължи „Има един момент, в който си мислех колко би било грозно да ме принудят и то в една демократична България към второ изгнание“. Симеон Сакскобургготски заяви още – „Колко години – 75 вече, смея да кажа, че съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието“. Той напомни, че частната собственост е неприкосновена и предположи, че тези, които го тормозят „може би не знаят как сме били възпитавани, родителите ми и дедите ми въобще“. (Оставяме без коментар защо синовете му, претенденти за българския престол, не знаят български, та Негово Царско Височество Кирил, княз Преславски и херцог Саксонски дава малкото си интервюта за български телевизии на английски език.)

Относно имотите,

в това число и горите в Рила планина, чия собственост са от гледна точка на закона ще се произнесе съдът. Но казусът за надвърнатите 4521 дка гори поради „техническа грешка“ на Самоковската поземлена комисия остава открит преди всичко от гледна точка на морала. А това повдига много въпроси за възпитанието, за българщината и за духа.