СамокоВест

Приключиха шестите Царшишманови дни

Споделете ни в

Царшишмановите дни в Самоков вече са традиция. За шести пореден път нашият град стана домакин на научните четения на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” . До момента Асоциацията е организирала и провела общо тридесет и две четения. Тази година Царшишмановите дни са посветени на 250 годишнината от написването на „История славянобългарска” от Преподобний Паисий Хилендарски и 150 години от рождението на видния български учен и обществен деец проф. д-р Иван Шишманов. Участниците и гостите на научния симпозиум, обединен от идеята „Памет и святост”, се запознаха с историята, традициите и обичаите, етнологията и религията на България и региона. Наред с изявени български учени от БАН, асоциация „Онгъл”, СУ ”Св.Климент Охридски”, ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, научни институти и музеи, Националната художествена академия, пещерните клубове „Кейвинг” и „Хеликтит”, в работата на симпозиума взеха участие и специалисти от Манчестърския университет на Обединеното кралство, Руски държавен хуманитарен университет-Москва, Университет „Гоце Делчев”, гр. Щип, различни институти от Македония, Гърция и Латвия. Обяснимо най-големият интерес на самоковци бе насочен към житието на Преподобний Паисий Хилендарски. В доклада си „Родовата памет за Паисий Хилендарски – съхранена в рода на Зографите” известният наш писател и родолюбец Иван Ненов за пореден път представи неоспорими аргументи и факти, че родното място на автора на „История Славянобългарска” е сало Доспей. В началото на своето изложение Ненов се позова на проучванията и спомените на художника и учения проф. Васил Захариев. На 4 декември в далечната 1937 година проф. Захариев получава писмо от Министерството на просвещението, с изключително странно съдържание: „ Натоварен съм от господина Министъра да Ви съобща и да Ви помоля да изпълните следните негови нареждания – а) да предадете в най-скоро време в Министерството копия от всички фотографски снимки, преписи от други ценни документи, донесени от Вас от Света гора, б) да не публикувате в продължение на една година, считано от 1.12 нищо от онова, което е донесено от Света гора, в) за изпълнение на горното се задължавате да дадете писмена декларация.”. Писмото е подписано – с почит началник на отделението /Балабанов, Т. Никола/. Сама по себе си забраната е смущаващ и показателен факт. След нея историческата истина потъва в забрава и напред излизат политически и конюнктурни съображения. В резултат – една година по-късно проф. Й.Иванов обявява Банско за родно място на Преп. Паисий Хилендарски. Обект на дискусии стана и „Втория самоковски препис” на „История Славянобългарска”, който отново насочи полемиката към произхода и корените на атонския монах.

Вторият ден на симпозиума започна с представянето на „Цари мали град” – един проект за оживяване на историята. Денят бе посветен и на теренно-етноложките проучвания в района на Самоков. Изнесени бяха доклади върху изследванията на проф. Иван Шишманов за Св.Паисий Хилендарски и за смисъла на българския национален идеал. Представен бе Химнът на Негово Величество Царя „Всемогъщи прави Боже” по текст на генерал-майор Георги Агура.   „Химнът на Негово Величество Царя“ се е изпълнявал само в присъствието на българския монарх, а в качеството си на национален химн на страната по това време е била изпълнявана песента Шуми Марица. Интерес предизвика и темата „Апокалипсисът на Йоан Богослов и апокрифите, свързани с неговото име”. Като цяло докладите привнесоха богат набор от нови факти, различни гледни точки, съвременно осмисляне на историята, на религията, на традициите и обредите. Постер-сесията на третия ден представи пред участниците ценен снимков материал за паметни места и събития, за обичаите и песните, за историята и традициите.

По време на шестите Царшишманови дни бяха връчени няколко отличия. Награда на името на Бойка Добрева, бе присъдена на млад изследовател в областта на етнологията и медиевистиката, а наградата на името на проф. д.ф.н. Тодор Иванов Живков – за принос към българската етнология и медиевистика. И двете отличия са учредени и дарени от семействата на титулярите. Наградата на Асоциация „Онгъл” тази година бе отредена за най-добра творба на Балканската културна филмотека.

Изложбата на фотопостери посветени на „История славянобългарска” и Преподобний Паисий Хилендарски – мост в паметта за първия български светец, признат в Европа-св. Крал Тривелий (Теокстит), експонирана в заседателната зала на общината, бе посрещната с изключителен интерес.

Царшишмановите дни в Самоков, организирани и провеждани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”, идват в отговор на една потреба, която все по-остро се усеща в нашето съвремие – потребата да съхраним родовата си памет и националното си самочувствие. Като граждани на Европа и на света да съумеем да опазим българската си идентичност. Да помним винаги думите на Преподобний Паисий Хилендарски, възрожденец и първи будител, „О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?” Да пренасяме във времето ценностите и величието на родната си земя България – една от най-древните държави на континента.