СамокоВест

Пребиха лесоинженер Костадин Георгиев по време на служба в гората над Бели Искър

Споделете ни в

Нов побой над горски служител в Община Самоков. На 14 ноември, в местността „Жиците“ – землището на село Бели Искър, при и по повод изпълнение на служебните си задължения е пребит лесоинженерът Костадин Георгиев. Инж. Георгиев е служител на ГД “Кардам 2“ и отговаря за стопанисването и опазването на горите на дружеството. Около 15 часа на посочената дата, при обход на горските масиви в местността, лесоинженерът вижда отрязано от бракониери дърво. Преди още да установи размера на цялата сеч и нанесената щета, и да сигнализира отговорните институции, той е нападнат от трима мъже. Нападателите са двамата братя Емил и Иво Гелови , известни като Тубетата, от с. Мала Църква и още едно младо момче. Побойниците му нанасят тежък побой, а когато инж. Георгиев ги предупреждава, че ще използва законното си служебно оръжие, те му отнемат пистолета и вадят патроните. Възпрепятстват го да се обади на органите на реда, като му вземат телефона и правят опит да извадят картата. Отправят заплахи, че ще го запалят, че ще пострадат съпругата и децата му, ако сигнализира за случая или се появи пак в гората. На отговора на инж. Георгиев, че това няма как да стане, защото изпълнява служебните си задължения, следват нова лавина от удари.

Медицинската експертиза посочва множество травми- хематоми в лявото слепоочие и дясната скула. Натъртвания и наранявания в областта на рамото и гръдната област и до днес са свързани с остри болки при дишане. Травма на шията, когато едва не е удушен при отнемането на пистолета. Наранявания по краката от ритниците на нападателите.

От още по-тежки последици, а може би и фатални, го спасява появата на трима души, сред които инж. Георгиев разпознава Васко от с. Мала Църква. Лесоинженерът поискал да му бъдат върнати телефона и пистолета, като посочил, че има свидетели на случая и ще стане по-лошо за нападателите. Побойниците му върнали пистолета и телефона, като прибрали патроните.

На прибиране горският служител е последван от колата на нападателите до дома му.

За случая инж Костадин Георгиев е сигнализирал Районна прокуратура и Районно управление на полицията в Самоков.

На 16 ноември, два дни след побоя, служители на РДГ намират в района около два кубика незаконна дървесина и установяват 6 новоотрязани дървета, което в голяма степен обяснява присъствието на нападателите на мястото. Дървесината е прибрана от служителите на Дирекцията.

Побоят над лесоинженера има предистория. Преди около два месеца в същата местност инж. Георгиев забелязал незаконно отрязани дървета в охраняваните от него гори. След няколко дни чул, че се сече. Веднага сигнализирал органите на реда и продължил обхода. Тогава се натъкнал на двама от участниците в последващия побой. Те прибирали отрязани клони и трески и обяснили, че събират дърва за огрев. Независимо, че нямат право да навлизат в чужда гора, инж. Георгиев се доверил и се обадил на служителите да не тръгват. Но след два дни отново се натъкнал на същите нарушители – братята Емил и Иво от Мала Църква. Обадил се на служителите на РДГ, които отговорно и професионално изпълнили задълженията си, като причакали бракониерите с два кубика незаконна дървесина, съставили им акт и иззели УАЗ-ката с незаконно добитите трупи. Още тогава братята Емил и Иво (Тубетата) се заканват на инж. Георгиев, че ще пострадат той и членовете на семейството му. Тогава не сигнализирал компетентните органи с убеждението, че заплахите са отправени в момент на афект и няма да се предприемат действия. Доверието обаче му струва скъпо. По време на жестокия побой нападателите на няколко пъти го обвиняват, че заради него им е съставен акт и иззета УАЗ-ката.

След подадените сигнали извършителите са задържани за срок от 24 часа. Срещу тях се води досъдебно производство за заплаха за убийство. По време на разследването патроните са намерени у побойниците и иззети от органите на полицията. В процеса на работа е установено, че братята Емил и Иво са системни нарушители – като само в последните два месеца те поне няколко пъти са бракониерствали в горите на дружеството.

Очаква се Районна прокуратура и Полицията в Самоков спешно да приключат с досъдебното производство и нападателите да понесат полагащата им се отговорност.

Още повече, че нападенията над горски служители в община Самоков се превръща в зловеща практика.