СамокоВест

Портрет на Наум Хаджимладенов дари скулпторът Бойко Джакерски на СОУ „Отец Паисий”

Споделете ни в
boiko djakerski
Бойко Джакерски

Скулпторът Бойко Джакерски, който от години живее и работи в Самоков, дари своята творба „Портрет на Наум Хаджимладенов” на СОУ „Отец Паисий”. Поводът – Денят на народните будители, който е и патронен празник на училището. Вътрешният подтик на автора – връзката между образованието и изкуството. „Изкуството има образователна функция – то възпитава любов към красотата, почит към сътвореното, познание за света”, казва самият Джакерски.
Вариация на портрета на Хаджимладенов е второ дарение, което скулпторът прави на СОУ  „Отец Паисий”. Експонирането на първата дарена творба – „Портрет на художника проф. Васил Захариев”, е доказателство за доброто отношение на целия екип на училището към творенията на изкуството. Защото „на любов и на изкуство никой не може да те научи”. Думите – често повтаряни от големия български художник Илия Бешков, са станали верую и на Бойко Джакерски.
NaumИзборът на творба – 120 годишнината от рождението на „Бай Наум”, както с благоговение и обич го наричат приятелите, познатите и непознатите ценители на творчеството на самоковския живописец и график. „Наум Хаджимладенов е забележителен творец от всебългарска мяра. Той не е самоковски художник. Аз го сещам и приемам като един съвременен будител. Не го познавам лично, но че Бай Наум е народен будител се уверявам от цялото му творчество. Усещам го като светлик, като темел”, реди думите Джакерски, вглъбен в себе си, вслушан в душата си.
Аз също се вглеждам в Портрета, в очите на Наум Хаджимладенов. От тях ме гледат изначалната мъдрост и универсалната любов. Дали защото мисията на човека е да стане сътворец на Бога, дали защото всеки създател носи в себе си божията милост да открива и опознава битието с духовните си сетива – дивните картини на Наум Хаджимладенов отдавна са доказали, че големият художник е изпълнил своето предопределение.
А Портретът на Бойко Джакерски отново ме убеждава в това по един възхитителен начин.
Лилия Кинина