СамокоВест

Почит и признание за Георги Кинин

Споделете ни в

lili kinina drama mitropolitska samokovДрамският митрополит Павел , с подобаваща скромност и непретенциозност, поднесе пред самоковското гражданство един урок по памет, доброта и човечност. Негово Високопреосвещенство пристигна в Самоков, за да изрази почитта и благодарността на жителите на Драма към Георги Кинин (1918-1995), който по време на Драмското въстание е спасил от репресии няколкостотин невинни граждани.

Предисторията
1941 година. Северна Гърция е окупирана от българска войска. Местните гърци (предимно бежанци) и гъркомани в Драмско с организация от гръцката комунистическа съпротива, през септември 1941 година вдигат въстание срещу българската окупация на района. Българските власти формират три жандармерийски групировки, които от 1 до 6 октомври започват прочистване на района. С помощта на артилерия и авиация базите на въстаниците са унищожени. Последните останки на съпротива са унищожени до 5 ноември. В резултат на въстанието са убити 3000 души от гръцка страна и 211 от българска. В тази статистика именно намира място и младши офицер Георги Кинин, благодарение на който, убийствата на невинни граждани в района на Драма са далеч по-малко. Потушаването на въстанието се води от Началника на гарнизона, който обединява командването на военно-полицейските сили. По нареждане на гарнизонния началник са извършени необосновани разстрели на част от гръцкото население, главно в района на тютюневия институт. Загиват много невинни хора. При настъплението на българските части, взводът с командир младши офицер Георги Кинин не изпълнява заповедта на началник-гарнизона  за репресии над населението в Доксат, а вместо това взема петнайсет души заложници от селяните като гаранция, че съпротивата няма да продължи. На следващия ден гарнизонният началник иска лично обяснение от Георги Кинин за неизпълнението на заповедта му и категорично повтаря нареждането си. Младши офицер Кинин успява да освободи и спаси няколко десетки души – юноши и младежи.
След 9 септември 1944 година Георги Кинин става изкупителна жертва на комунистическия режим в България. През 1949 година той е арестуван и осъден на смърт за участието на командвания от него взвод в потушаването на Драмското въстание. Фактът, че с цената на своето бъдеще и дори с риск за живота си, като не изпълнява заповедта на Началника на гарнизона, младши офицер Георги Кинин спасява от репресии няколкостотин мирни граждани е напълно пренебрегнат. Личният му подвиг, актът на човечност от страна на един български офицер, не само, че не е признат от комунистическата власт, а е брутално потъпкан. По-късно смъртната присъда е заменена със затвор.
След задържането на Георги Кинин, семейството му е оставено без средства и опора. Съпругата му Маргарита, заедно с двете им невръстни дъщери Доротея – на 3 годинки и Лилия на 10 месеца, и майка му Елена се установяват в Самоков. Това е родният град на Маргарита Кинина, тук живеят родителите й и тя разчита на тяхната помощ.
После освобождаването си от затвора Георги Кинин не се завръща в Гоце Делчев. До смъртта си, през 1995 година, живее заедно със семейството си в града на самоковите.

Есента на 2011 година.
По случай годишнина от Драмското въстание, митрополит Павел, заедно с местната власт организират честване, на което връчват почетни грамоти и медали на участниците във въстанието. Наследниците на Георги Кинини също са поканени, но не успяват да присъстват. След няколко години обаче срещата все пак се случва, благодарение на нашата съгражданка Мария Николау, която от години живее в Атина. Изключително духовна, образована и с много специално отношение към православието, тя осъществява личната среща на Негово Високопреосвещенство Драмския митрополит Павел с дъщерята на Георги Кинин. На 28 април високопоставеният архиерей дойде на крака в Самоков, за да поднесе лично почитта и признателността си към човещината, в лицето на младши офицер Георги Кинин, благодарение на който над 500 жители на Доксат са запазили живота си. С това свое дело на снижение митрополит Павел  възвиси не само себе си, но и цялата Драмска митрополия.

kinina babite2015 г. 28 април, Девически манастир “Покров Пресвети Богородици”.
Тържествено бият камбани. Точно в 13 ч. монахините и гостите на храма посрещат митрополит Павел, придружен от г-жа Мария Николау, която беше и преводач. Много скромно, но и достатъчно тържествено преминава следващия половин час. С няколко думи г-жа Николау представи митрополита и повода, по който е дошъл. Кратко и много топло бе словото на Митрополит Павел. В него припомни подвига на българския офицер и добави, че човещината е в основата на непреодолимото му желание лично да поднесе почитта си към семейството. Митрополитът на Драма удостои Георги Кинин с благодарствена грамота и кръст на Свети Йоан Златоуст (златен), които Негово Високопреосвещенство връчи на дъщерята Лилия Кинина. Тя получи и личен дар – красиво оформен албум с икони на Пресвета Дева Мария, Божията майка и на Иисус Христос-синът Божи. По покана на Мария Николау и на игуменката на манастир “Покров Пресвети Богородици” сестра Пелагия, на урока по човечност присъства и кметът на община Самоков Владимир Георгиев. Той от своя страна дари митрополит Павел Апостолидис с книга за живота на Захарий Зограф, илюстрирана с репродукции на негови творби и с почетен знак на град Самоков.
В последвалия разговор с домакините – отец Любомир и игумения Пелагия, Негово Високопреосвещенство продължи темата за човешките взаимоотношения, за любовта между хората, за ролята на православието и духовенството във формирането на човешките добродетели. За мира в света и в душите ни. За близостта между братските църкви. За всеопрощението и приобщението на людете в Бога. Срещата приключи с покана от страна на митрополит Павел за съвместно посещение с цялото семейство на Георги Кинин в родното му село Тешово, Гоцеделчевско.
За присъстващите на срещата гости остана особеното усещане, че духовният храм се обогати с нова енергия – тази на вечната памет и признателност.

Людмила Цветкова

One thought on “Почит и признание за Георги Кинин

Comments are closed.