СамокоВест

Планински спасители от Дупница спасиха тежко пострадал турист край Седемте рилски езера. Транспортиран е с военен хеликоптер на авиобаза „Крумово“

Споделете ни в

Френски турист пострада тежко в района на Седемте рилски езера вчера. Мъжът, който тръгнал сам да катери Чочов връх е със сериозни наранявания. Спасен е след тежка акция на планинските спасители от Дупница и с помощта на военен хеликоптер „Кугър“ на авиобаза „Крумово“.

Малко преди обяд, турист чува викове за помощ, които идват от района на езерото „Бъбрека“. Подава информация на телефон 112 и на служителите на лифта в района на езерата.

Към мястото на инцидента се насочва Емил Павлов от Планинската спасителна служба в Дупница. След продължително издирване, туристът е открит от планинския спасител в падина, в подножието на върха, а към мястото на инцидента, което е трудно достъпно, се насочват още десетина души от отряда на ПСС в Дупница.

Заради тежкото състояние на пострадалия е взето решение да се потърси съдействието на военен хеликоптер, който го транспортира до университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Според д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение към УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, пострадалият е в стабилно общо състояние и няма опасност за живота му.