СамокоВест

ОДМВР-София в активна кампания срещу телефонните измами

Споделете ни в

В изпълнение на една от приоритетните си задачи, а именно ограничаване на случаите на телефонни измами спрямо възрастни и самотно живеещи хора, в началото на годината ОДМВР- София чрез своите 12 районни управления стартира широкообхватна превантивна кампания, подкрепена от всички общини на територията на областта. Чрез плакати и информационни брошури, разпространени сред населението на обслужваната територия за пореден път бе заострено вниманието на гражданите за риска да бъдат измамени по телефона. Важен принос имат и периодичните публикации в регионалните печатни и електронни медии. Превантивни материали по темата се публикуват регулярно и от официалните общински издания.
Паралелно с това началниците на районни управления, полицейските и младши полицейските инспектори използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на  пари. Работни срещи по темата са проведени и с кметовете и кметските наместници по места, които в ежедневния си контакт с хората също заострят вниманието най- вече на възрастните хора- едни от най- уязвимите потърпевши на този род престъпления. Проведени са срещи с управителите на банковите клонове, на които е уточнен начинът на съдействие с цел пресичане на телефонните измами. На банковите служители са дадени точи указания за действия в случаите, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания. Идентични срещи са проведени и с управителите на търговки обекти, продаващи предплатени карти на мобилни оператори.
Предприетите активни съвместни превантивни мерки постепенно оказват своя положителен ефект. Като пример за това са все по- често регистрираните случаи на неуспешни опити за телефонни измами.
Усилията на полицията, местната власт и обществеността за ефективно противодействие на този род престъпления продължават.

ОДМВР- София изказва специална благодарност към медийните си партньори за активната подкрепа и ползотворно сътрудничество!

 Основните схеми за осъществяване на измамата са чрез искане на пари за:

  • спешна операция или лечение на близък;
  • заплащане на капарирани климатици/ радиатори;
  • освобождаване на чуждестранна пратка/ колет/ на митницата; 
  • внасяне на пари за гаранция на близък, причинил катастрофа с убит;
  • зареждане на ваучери на мобилни оператори и продиктуване на техните номера;
  • оказване на съдействие на полицията за задържането на извършители на престъпления.

От ОДМВР-София съветват:

При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за СПЕШНО предаване на пари или при възникването на най-малки съмнения да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките, да се сигнализира на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, да се потърси съдействието на кмета на населеното място или на полицейския инспектор.

Независимо от многократните напомняния обаче, на 30 септември 76- годишна жена от Самоков е станала жертва на телефонна измама. Измамникът се представил за служител на полицията с фамилия „Димитров“. След няколко разговора с него потърпевшата е предала на непознат, дошъл пред дома й, сумата от 1000 лева, поставени в пазарска чанта.

ОДМВР- София отново отново напомня и апелира към гражданите да бъдат бдителни и в никакъв случай да не дават пари, поискани по телефона.