СамокоВест

Огнян Минчев: След Крим Путин може да се насочи към Балканите

Споделете ни в

„Путин и екипът му все повече стават жертви на собствената си великодържавна пропаганда. Те все повече се считат за едва ли не благословени от трансцендентна сила да възстановят славата на Руската империя. И няма да се учудя, ако след това, което се опитват да направят в Украйна, се опитат да направят нещо и в Прибалтика, а и на Балканите.“ Така политологът Огнян Минчев коментира пред БНР развитието на украинската криза. Думите му бяха по повод коментар в The Times, според който руският президент използва кризата в Украйна като прикритие, за да установи контрол над Босна. „Като наблюдаваме изключителната арогантност на руската пета колона в българските медии, няма да се изненадам, ако подобни вълни залеят Балканите и цяла Източна Европа“, допълни Огнян Минчев.

Според него окупацията на Крим от паравоенни руски формирования и последващите стъпки, включително референдумът и очакваната днес реакция на Кремъл, слагат началото на една „много опасна тенденция – цялостна дестабилизация на това, което се нарича постсъветско пространство“.

Минчев напомни, че съхраняването на териториалните граници на постсъветските държави беше принципът, на който се запази стабилност в продължение на почти четвърт век в постсъветското пространство. Този принцип беше нарушен с агресията на Русия към Грузия през 2008 година, когато две територии – Абхазия и Южна Осетия, бяха насилствено откъснати и превърнати номинално в независими държави, а на практика в анклави под прякото управление на Москва, коментира още Минчев. Политологът прогнозира, че действията на Русия в Крим и безредиците, организирани в редица източноукрайнски градове, ще доведат до още по-голяма дестабилизация в района. Напомни, че референдумът в Крим не може да бъде признат от гледна точка на международното право, защото всяко едно малцинство във всяка една суверенна държава може да си самоназначи подобен референдум или да потърси помощ от мощен съсед с цел да осъществи подобен процес на откъсване от територията на страната, към която принадлежи. По думите му ще последват поредица мерки за санкциониране на Русия.

„Това няма да са само икономически мерки, това ще бъдат мерки от всички сфери от институционалния и международен живот, които ще създадат атмосфера на една нова студена война“, заяви Огнан Минчев. „Алтернативният проект на Путин е антитеза на европейския проект. За нас е много важно да си дадем сметка за следното – ние или ще бъдем част от една свободна просперираща Европа, в която имаме гаранции за сигурност и развитие, или ще бъдем отново пето колело в каруцата на една провалена империя, която в момента се запътва към окончателния си крах“, бе категоричен политологът.