СамокоВест

Община Самоков получава близо 400 000 лв. за изпълнение на Демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците

Споделете ни в

На 05.08.2020г. беше подписан договор между  Владимир Георгиев –Кмет на община Самоков и Валерия Калчева –главен директор на ГДОП „Околна среда” в  Министерството на околната среда и водите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”, като бенефициент община Самоков , получава безвъзмездна финансова помощ в максимален  размер  390 426,60лева по процедура BG16М1ОР002-2.009„Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците” по приоритетна ос 2 „Отпадъци”  на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”, съфинансирана в размер на 85% от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, за изпълнение на проект с наименование : „Намаляване на отпадъка при източника в Самоков с предизвикателствата на гр. Рубе”.

Демонстрационният проект ще се реализира на територията на община Самоков.

В системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, чрез въвеждане на инициативата за насърчаване на висококачествено рециклиране ще бъдат включени всички общински детски градини и училища. За целта по проекта ще бъдат осигурени съдове за разделно събиране на рециклируеми материали, които ще бъдат поставени в двора на тези общински учреждения. По проекта ще бъде въведен иновативен подход – домашно компостиране, което ще се изпълнява на ниво домакинство – генератор на отпадъка, като за целта на участниците по проекта ще бъдат предоставени компостери. Компостери ще бъдат инсталирани във всички общински детски градини и училища, както и в обществени паркове и градини, където места за поставянето им са подбрани така, че да са в близост до ресторанти и заведения на открито с голяма посещаемост.

Чрез въвеждане на компостирането ще бъде постигнато намаляване количеството на битовите отпадъци, като биоразградимите отпадъци, които понастоящем се изхвърлят смесено с тях бъдат използвани за компостиране и така, количеството на битовите отпадъци което се депонира ще бъде намалено.

При прилагане на предложените мерки за изпълнение на демонстрационния проект при управление на отпадъците в гр. Самоков в приоритетен ред ще бъде спазена йерархията за управление на отпадъците, регламентирана в българското и европейско законодателство, а именно „предотвратяване на образуването на отпадъци“ – постигнато в изпълнение на мярката осигуряване на компостери и изпълнение на компостиране от целевите групи; „подготовка за повторна употреба“ с извършване на предварително разделно събиране – това ще бъде постигнато с изпълнение на инициативата по проекта – „Repair café“, което по същество е една работилница за изделия, достигнали края на живота си и/или са повредени и които ще бъдат поправяни. Така отпадъците от тези уреди ще бъдат използвани като ресурс, като техните части ще бъдат използвани за отремонтиране на други такива уреди. От изделията, които не могат да бъдат поправяни ще бъдат отделени материали, които ще се събират разделно в осигурени по проекта кофи за разделно събиране на рециклируеми материали и ще подлежат на последващо „рециклиране“. Така количеството на генерираните битови отпадъци ще бъде намалено, като те ще бъдат използвани повторно като ресурс.

С реализиране на демонстрационния проект ще бъде създадена и една социална среда на местно ниво, която ще може да обменя информация и да черпи опит от създадени подобни социални среди в други Европейски градове с изградени „Repair café“. С въвеждане на този иновативен подход за управление на отпадъците ще бъде засилен и интереса към гр. Самоков, като ще бъдат привлечени туристи и хора привлечени и поддържащи идеята за общество с нулеви отпадъци.

С реализиране на предложените мерки в демонстрационния проект ще бъде намалено количеството депонирани отпадъци чрез намаляване количеството биоразградима компонента в общия обем смесен битов отпадък и ще бъде увеличен дела на рециклираните отпадъци, с което ще бъде постигната целта на процедурата по която се кандидатства за финансиране с настоящия проект, като бъдат спазена йерархията на управление на отпадъците от най-високия приоритетен ред. Също така ще бъде сформирано обществено самосъзнание по отношение запазване на природните ресурси и постигане на общество с нулеви отпадъци.

Срокът на изпълнение на Договора е 23 месеца.