СамокоВест

НИЕ и „Лидер” ръка за ръка на парламентарните избори

Споделете ни в

Днес ПП „ЛИДЕР“ и ПП „Национален Идеал за Единство“ (НИЕ) подписаха политическо споразумение за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори през 2013 г. „Лидер” е партията на обвинения за крупни данъчни престъпления енергиен бос Христо Ковачки. В края на месец май Софийски апелативен съд оправда напълно бизнесмена и отмени тригодишната условна присъда, постановена от Софийския градски съд в средата на април миналата година. Тогава в средите на прокуратурата се коментираше, че Ковачки е оправдан за укриването на 17 милиона лева данъци след устна заповед на Веселин Пенгезов, който разпоредил на подчинените си от Апелативния съд не просто да спасят олигарха от затвора, а да го реабилитират напълно. По-късно Софийска община повдигна обвинение срещу Ковачки за злоупотреби в Общинска банка, в която енергийният бос чрез свои фирми притежаваше 27%. След увеличението на капитала на банката  процентът на миноритарния собственик намаля до23 на сто. По поръчка на Столичната община състоянието на финансовата институция беше проверено от одиторската компания Ernst&Young. Според одита заемите са раздавани без анализ на риска, кредитирани са свързани с миноритарния акционер Ковачки лица, имало е прикрито финансиране на партия ЛИДЕР, пряко съучастничество на част от мениджмънта, източване на банката. На това основание Столичният общински съвет взе решение да не освободи от отговорност за дейността им за 2011 г. трима членове на надзорния съвет на банката – бившите Димитър Колев и Никифор Вангелов, който е зет на Христо Ковачки, както и Спас Димитров. От управителния съвет не са освободени от отговорност бившият вече изпълнителен директор на банката Александър Личев, Георги Беловски  и Васил Тренев. Междувременно скандалите около Христо Ковачки набъбнаха до нечувани размери. Според Skandalno.net „Недосегаемите” пребивали зверски бездомници и просяци, за да ги принудят да се подпишат като собственици на фирми-фантоми. Така източвали ДДС и богатеели, докато жертвите им беряли душа. Със същите кървави пари спонсорирали и партията на енергийния бос Христо Ковачки – „Лидер”.

Връзките на община Самоков със скандалния бос са свързани преди всичко със съвместното дружество „Борико 2007”, в което фирмата на Ковачки „Ел Ем Импекс” притежава 75%. На заседанието на общинския съвет през месец септември кметът Владимир Георгиев внесе предложение всички акции на фирмата на Христо Ковачки „Ел Ем Импекс” да се прехвърлят на „Лендитур” ЕООД. “За” предложението на сесията на Общинския съвет на 13 септември гласуваха 14 съветника: Алексанъдър Боев, Ангел Николов, Ангел Радков, Антон Томов, Бисерка Васева, Валентин Милушев, Васил Стоянов, Венета Галева, Гиргина Рангочева, Ирена Коцева, Мартин Мартинов, Мая Христева, Николинка Баранска и Стойчо Гълъбов. “Против” предложението или “въздържал се” – 13: Александър Методиев, Венцислава Шопова, Данаил Попов, Димитър Панев, Ивалина Трендафилова, Николай Николов, Пламен Ангелов, Розелина Вълкова, Райко Масларски, Светлана Атанасова, Силвия Стойчева, Стоян Пашов и Христо Ярловски. Тогава само един глас не достигна крайно неизгодното за общината предложение да стане решение, тъй като нормативното изискване е то да бъде подкрепено най-малко от 15 от общия брой 29 общински съветника.

Предстои бъдещето на „Борико 2007” АД да се решава на 26 октомври, когато е редовното заседание на общинския съвет. Групата общински съветници от сдружение „Самоковци за Самоков” са внесли мотивирано възражение, в което се казва:” БОРИКО – 2007”АД Е ДРУЖЕСТВО БЕЗ КАКВАТО И ДА Е ДЕЙНОСТ, без конкретна програма и дългосрочна стратегия за развитието си, с неизцяло внесен капитал (със забава от страна на акционера „Ел Ем Импекс”ЕООД повече от 4 години), като липсва яснота и по отношение внесения от страна на „Ел Ем Импекс”ЕООД паричен капитал в размер на 20520,75 хил.лв.” На 19 септември СамокоВест публикува възражението под надслов „Самоковци за Самоков” настояват общината да си върне имотите от „Борико 2007”. Независимо от загубите, които търпи общината от съвместното дружество, болшинството общински съветници освободиха от отговорност всички членовете на Съвета на директорите – Милен Петров Влашки, Бранимира Димитрова Борисова-Бодурова и Христо Атанасов Ковачки за дейността им през 2009, 2010 и2011 г. – решение 449 от 13.09.2012г. За разлика от колегите си от Столичен общински съвет родните ни избраници оневиниха цялото ръководство на „Борико 2007” АД за 5 години бездействие, за раздаване на нерегламентирани кредити, за изчезналите 20 520 750 лева и невнесените 5 438 250лв., които заедно с дължимата лихва за забавата възлизат на около 2 200 000 лева, за това, че без да е развивало каквато и да било дейност към момента в сметките на дружеството няма и стотинка.

Днес партия „Лидер” на същия този Христо Ковачки стартира щурма си към парламента на предстоящите избори. Остана неясно само кой в тандема НИЕ – „Лидер” ще бъде ракетата носител. Партията на Ковачки е потънала до шия в л…. и скандали, а НИЕ на Петко Атанасов е никому неизвестна. Отговор ще дадат изборните резултати, но до тогава има още много време. Няма време само за Самоковска община, защото ако след седмица избраниците ни гласуват всички акции на фирмата на Христо Ковачки „Ел Ем Импекс” в „Борико 2007” АД да се прехвърлят на „Лендитур” ЕООД самоковци ще отпляскат раце и ще се разделят завинаги с поредните 800 декара безценни земи и други имоти.

 

 

One thought on “НИЕ и „Лидер” ръка за ръка на парламентарните избори

  1. Журналист към политик:
    – Какво бихте направили ако имахте сто хиляди долара?
    – Само сто ?!… Вече не си спомням, това беше толкова отдавна…

Comments are closed.