СамокоВест

Небесни послания в иконите на Бойко Павлов

Споделете ни в

Да се докоснеш до иконите на Бойко Павлов е като да се въздигнеш до небесния свят. Светите образи са изографисани с голямо майсторство и любов. Първите уроци по живопис Бойко получава от талантливия български художник Наум Хаджимладенов. Рисува пейзажи, претворявайки многоликата природа на скътания в подножието на Рила планина град Самоков, портрети и цели композиции. Но в центъра на творчеството му са иконите. Уникални са изображенията му върху камък – един новаторски подход в каноничното изкуство на иконописта. Боите също са патент на Бойко Павлов – водоустойчиви, светещи със своя вътрешна светлина, трайни във времето. Работи и върху платно, стъкло, дърво, порцелан, керамика. Още с избора на материала художникът прави внушение за кръговрата и вечността на живота. Самоковският майстор определя себе си като художник-реалист. Но иконите му са свидетели, че авторът им отдавна се е издигнал над видимия свят. Бойко Павлов има очи, ръка и най- вече сърце за цялото вселенско мироздание. Изографисвал е икони в няколко черкви в Самоков и околията. Всички стенописи в параклиса „Св. Иван Рилски“, намиращ се между селата Драгошиново и Злокучене са негово творение. Негови работи са включени в брошура „Най-доброто от България“. Любители на изобразителното изкуство от над 30 страни по света притежават произведения на одухотворения самоковски живописец. Не малка част са откупени от популярни личности в областта на изкуството и културата.

Бойко Павлов е не само творец, от няколко години той е приел мисията да бъде учител на младите таланти. Обучил е около 12 ученика, някои от които вече се реализират като художници. В момента работи с най-малките 8-12 годишните. За тях Бойко казва: ”Те ме зареждат положително и усещам, че съвместната ни работа е ползотворна и творчески устремена към големи цели”. Наскоро учениците му представиха първата си изложба. А за лятото имат големи планове – да отидат на пленер в гората.

Бойко Павлов рисува икони не само според традициите на православната, но и на католическата християнска църква. Много от изображенията са плод на неговото вътрешно усещане и виждане за светците. Не е случайна и връзката на художника с камъка. Един от апостолите на Исус се зове Петър, което ще рече камък. На него Христос е казал, че върху му ще изгради църквата си и той ще стане крайъгълен камък на новата вяра. Днес, оживели в иконите на Бойко Павлов, те идват при нас като чудотворни посланици на божията любов, мъдрост и милосърдие.

One thought on “Небесни послания в иконите на Бойко Павлов

  1. „Рождество Христово“ е равна на „La Pieta“. И все пак „Петър Дънов“ няма как да е икона.Рисува човека много добре.

Comments are closed.