СамокоВест

Майки от цялата страна протестираха, самоковските – НЕ

Споделете ни в

Майки от цялата страна протестираха за увеличаване на обезщетенията за майчинство, като те се обвържат с минималната заплата и детските надбавки да не зависят от доходите на семействата. Родителите искат още майките на деца до 8 години да имат гъвкаво работно време и преференции при получаване на банкови кредити. Те излязоха на протест точно в 12 часа пред сградите на общините, а в София протестът се проведе пред Народното събрание. Инициативата беше организирана в социалната мрежа Фейсбук. Протестът получи известност и като бунт с памперси и биберони.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Родителите настояват обезщетението да се обвърже с минималната работна заплата, която стана 290 лв., а от началото на следващата година се очаква да нарасне на 310 лв. Проектобюджетът за 2013 г. обаче не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно. При това получаването им е обвързано с доходите. Право имат само семейства, при които месечния доход на член е равен или по-малък от 350 лева. Майките настояват за увеличение на детските надбавки на 50 лева и да се получават за всяко българче без оглед на доходите в семейството.

„Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 – 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната“, заявяват организаторите на протеста, цитирани от БГНЕС.

Майките от Самоковска община, които се включиха в протеста можеха да се преброят на пръстите на едната ръка. В обявения час пред община Самоков се бяха събрали общо 5-6 майки на деца до 3 годишна възраст заедно с подкрепящите ги. Престрашилите се да изразят своето негодувание от унизителното положение, в което са поставени майките и децата в България изразиха своя протест пред народния представител Цветан Сичанов. Те му връчиха плик с памперси, които да предаде на финансовия министър Симеон Дянков.

Преди време гръцкият вестник „Симера” написа: „Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. ………………………………

В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.“

Докато в южната ни съседка, когато някой отрасъл протестира останалите сектори обикновено го подкрепят и улиците се изпълват с хора, устояващи своите искания и защитаващи правата и интересите си, българите с много малки изключения чакат друг да свърши работата. Затова и в условия на криза гърците живеят от 5 до 10 пъти по-добре от нас.