СамокоВест

Без контрол върху корупцията по високите етажи на властта – законът „Антикорупция” не мина

Споделете ни в

meglena kunevaПарламентът бламира антикорупционния закон на Меглена Кунева. Депутатите отказаха да бъдат проверявани. Категоричната си подкрепа за Закона дадоха само депутатите от РБ и ГЕРБ. Партньорите им от ПФ и АБВ се въздържаха при гласуването, както и опозиционните ДПС и „Атака“. БСП бяха против. Така в крайна сметка зад него застанаха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха. Ако двадесетимата от АБВ и Фронта, които иначе се водят част от управлението, бяха гласували със „за“, проектът щеше да мине.
В обхвата на проектозакона попадаха политици, високопоставени държавни служители и магистрати. Той предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Бюрото за борба с корупцията трябваше да използва като повод за започване на проверки анонимни сигнали и медийни публикации.
Повечето от избраниците ни, обаче, видяха в Бюрото Ново Гестапо – орган за политически рекет, страх и изнудване. Бюрото трябваше да започне работа от следващата година, ако парламентът не беше бламирал закона.
Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров законът е „некадърен, бездарно написан, това е един фашистки закон и се създава ново Гестапо”. В същия тон бе и становището на председателя на БСП Михаил Миков, според когото пък законът нямал сериозни аргументи и не е предложен след сериозен анализ, а заради „една персона, свързана с едно тефтерче“. „Всъщност има един отговор и той прозвуча – където има страх, има върховенство на закона, но това е политически рекет и механизмите с него се създават с едноличния характер на този орган“, коментира социалистът.
От ДПС скочиха срещу Бюрото за борба с корупцията Основните опасения на депутатите от партията на Доган са, че се създават условия за репресия, за изнудване на политически неудобните и на всички, които са в обхвата на този закон.
Патриотите също привидяха заложена опасност законът да се използва за нечистоплътни цели.
„Ако подозираме, че този антикорупционен закон ще бъде изкривяван от законодателната или изпълнителната власт, това няма да доведе до добър край“, парира нападките вносителят Меглена Кунева.
Методи Андреев от ГЕРБ прикани колегите си да покажат воля за борба с корупцията:
„Време е да заявим политическата си позиция, правната – на второ четене. Този закон е един от малкото закони, при които не бива да се разделяме на управляващи и опозиция. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат на обществените пари, трябва да има превантивно действие. По този закон не може да има въздържали се, сега ще се види кой е за и кой е против корупцията.“, посочи Андреев.
Но Проектозаконът не бе приет и не може да бъде внесен отново за гледане поне в следващите три месеца.

2 thoughts on “Без контрол върху корупцията по високите етажи на властта – законът „Антикорупция” не мина

  1. Откъс от Билията
    „И тогава Пилат попита тълпата: – Кой да освободя ?
    А народа крещеше: – Вараба крадецът ! И Пилат пак им извика като желаеше да пусне Исус. А Те крещяха: Разпни го! И Пилат пусна онзи когото искаха, който за размирица и убийство бе хвърлен в тъмница; а Исус предаде на волята им.“ P.S. И оттогава вече 2000 години народа продължава да избира крадци.

  2. Попитали радио Ереван:
    – Защо не мина законът „Антикорупция“ ?
    – Ами защото тези които дават подкуп са по малко от тези които взимат? отговорило радиото.
    Излиза, че за да мине този закон трябва да се подкупят тези които са корумпирани … Другият вариант е да си променят съзнанието чрез думи и лозунги …

Comments are closed.