СамокоВест

Зам. министър на образованието: Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в шести клас

Споделете ни в

vanya-kastrevaОгромен гаф на зам. министър на образованието Ваня Кастрева – с ресор български училища, потресе милионната аудитория на сутрешния блок на бТВ. „Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в шести клас“, заяви Кастрева. Образователният зам. министър напълно игнорира поправката на водещия Антон Хекимян, че авторът е Даниел Дефо и продължи да защитава промените в учебните програми, предложени от Министерството на образованието и науката.
Съгласно проекта на Образователното министерство в шести клас няма да се учат емблематични произведения, като „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, „Хайдути“ на Христо Ботев, „Къде си, вярна ти любов народна“ и „Вятър ечи, Балкан стене“ на Добри Чинтулов. Вместо това шестокласниците ще изучават подбрани откъси от „Робинзон Крузо“ на Д. Дефо.
Кастрева се фокусира главно върху отпадането на „История славянобългарска“.
„Паисий не отпада. Паисий присъства в учебното съдържание в следващи класове.“, заяви Кастрева. За Паисий децата щели да чуят много по-рано, но самото изучаване на Историята е предвидено за по-големите, допълни зам. министърката. Паисий не отпада, а се размества, поясни тя. Добри Чинтулов също „се размества“ и ще се учи в 6-ти и в 7-ми клас.
„Ние не сме във времето на Петър Берон да съберем всичко в един учебник. Искам да влезем в нашето време. Изключително спорно е в необятния списък от ценни български творби и автори да се направи такъв подбор, който да обхване интересите на всички ученици“, каза още Кастрева.
Според зам.образователния министър, българското самосъзнание не се преподава само по български език и литература и никой няма да забрани на един учител да чете каквото пожелае.
„Защо не вярвате на българския учител?“, контрира Кастрева въпроса на водещия – защо „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра“ отпада от учебниците.
„В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведения, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот“, мотивира промените в учебните програми зам.министър Кастрева.