СамокоВест

Едвин Сугарев: Какво чакаме?

Споделете ни в

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНикой вече не може да си прави илюзии относно това какво се случва в България – никой освен малоумниците, които с политическото си невежество или с грешните си политически сметки ни доведоха до главите това случване. А се случва ето какво: българските комунисти излизат от нелегалност. Свалят си маските, отменят конспиративните си имена – като БСП например. Предявяват на подопечния си народ позабравения член Първи на тяхната – Живковата Конституция, в чиято алинея втора се казваше едно към едно: “Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.”

Това е, което се случва. Доскоро можехме да се надяваме, че става дума за гафове, за персонални изхвърляния и недоразумения. Че примерно Сергей Дмитриевич е насадил Делян Пеевски върху пачите яйца на ДАНС в желанието си да отмъсти на Бойко Борисов за претърпяните унижения по време на неговия мандат. Че извратената етно-червено-кафява коалиция е само и просто случайна сделка между изгубилите последните избори партии. Че сламенният човек Орешарски ще обслужи своите господари и ще се оттече заедно с тях в забравата, пометен от мътните води на хорската нетърпимост. Можехме, но вече не можем. Не и след като АЕЦ “Белене” е отново на дневен ред, не и след като:

– държавата зове за нова индустриализация и се кани да възобновява “Кремиковци”;

– сламеният премиер дава категоричен знак кому служи, като се заканва да разпусне комисията по досиетата;

– гласените промени в закона за МВР, които следват стриктно челния руски пример;

– правителството започва да налага тлъсти данъци върху неудобните за него сектори от промишлеността;

– палките и стоманените заграждения около НС се осъзнават като основния и всъщност единствен ресурс на властта – която именно благодарение на тяхното наличие тя има наглостта да твърди, че е формирала най-силното правителство по време на прехода;

– държавата генерира национализъм от най-долен и опасен тип, за да измести фокуса на гражданското внимание от собствените си золуми;

– проявява се очевидна тенденция към живеене на кредит, която няма как да завърши различно от комунистическата такава – а тя свърши с фалит на държавата по време на второто правителство на Андрей Луканов;

– създават се нерегламентирани и неподлежащи на реален контрол финансови “буфери”, чиято единствена функция е да купуват доверие към правителството чрез еднократни социални бонуси, средствата за които изтичат без ефект като от каца без дъно.

И прочее, и тъй нататък. Това изброяване може да бъде продължено още дълго. Но и настоящото е достатъчно, за да потвърди основната тенденция на подлите времена, в които живеем: настъпление на неокомунизма и рестартиране на тоталитарната държава – само че вече по модзела на Путин – като публично-частно сътрудничество между държавната власт и олигархията. Тази тенденция е в пълен синхрон с водената напоследък от България външна политика. Възраждането на “големия шлем” на руските енергийни проекти – и особено ексхумирането на Белене и “първата копка” от строежа на “Южен поток” го показват достатъчно ясно. Нека дадем един пример: току що Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, обяви пред Европейския парламент, че договорите за Южен поток попадат в драматичен разрез с европейското законодателство – и че сключилите ги държави трябва да ги предоговорят – а “ако страните не започнат предоговаряне, ЕК има начините и средствата да ги задължи да направят това”. Подобно предупреждение би накарало всеки реално свързан с ЕС премиер сериозно да се замисли. Да забелязвате такива интелектуални вълнения у Пламен Орешарски? Не. А у партиите, които подкрепят неговото правитгелство? Също не. Това е факт, който се нуждае от обяснения. Ще се задоволя само с едно от възможните: изглежда споменатите господа са получили директива, която обявава ролята на България като руски Троянски кон в ЕС за изчерпана. Следва нов етап, ново действие от комедията, зовяща се “Падането на Берлинската стена” – следва де-демократизация, протетаризация и комунизация на уж приобщените към цивилизования свят страни от бившия Източен блок. Другарите вече са награбили от милиардите на европейските данъкоплатци това, което е било възможно да се награби – и сега следва нов етап от развитието на сценария, замислен в началото на 80-те в мозъчните центръве на КГБ под кодовото наименование “перестройка”. Прехвърлянето на политическата власт на комунистическите кланове на икономически релси вече е приключило – сега следва навлизането на създадените по този начин олигархични структури обратно в политическата власт.

Именно това се реализира у нас: чрез субекти като Делян Пеевски, Цветан Василев, ТИМ и прочее подобни. Те подсигуряват връщането на червените фамилии във властта – заедно с пиленцата, излюпени от кукувичите яйца на ДС – а може би и под техен контрол. Вярно – бащите и дядовците са паднали в бой с класовия враг – демокрацията и нормалните, можещи люде, но пък синовете и внуците вече са на съответните постове. Например синът на скромния питомник на Политбюро Димитър Станишев вече беше начело на държавата, а сега е и шеф на европейските социалисти. Шансът за това прераждане и преизграждане на комунизма е от една страна планомерно развит – при това в съответствие с националните особености на различните държави от Източния блок – а от друга е и плод на случайности, най-важи от които са световната икономическа криза и политическата криза в самия ЕС. В не малка степен тези обстоятелства дават възможност на Путин да поеме курс към реставрация не само в Русия, но и в специално изобретения за тази цел евроазийски мащаб. От гледна точка на тази негова стратегия политическата деградация на България реализира една действително безценна подкрепа. Да придърпаш обратно – в границите на едно постсъветско пространство страни като Белорус и Молдова, които безспорно се намират на територията на Европа, но манталитетно принадлежат към Азия, е примамливо – но не дотам знаково. Същото означава да инкорпорираш някоя чисто азиатска сатрапия – като Казахстан например. Но да откъснеш страна, която вече е станала член на ЕС, и да я привлечеш в своята орбита – при това против волята на нейните обитатели – това вече е “големият шлем” за Путин, знаковият жест, който потвърждава възвръщането на една доскоро съкрушена световна сила. И именно заради този жест България е важна – не толкова заради геостратегически значимото си разположение, нито пък заради многомилиардните интереси на “Газпром” и “Росатом”.Важна е като знак за победата, като сигнал, че след политическата ентропия на СССР следва офанзива на неговите още по-безскрупулни и по-умели наследници.

Предупреждавам още веднъж слепите и глухите: в България тече с пълна сила неокомунистически сценарий, чиято крайна цел е отбиването ни от ЕС, преобръщането на геостратегическите ни приоритети, връщането ни в сферата на влияние на новия СССР, битуващ под кодовото наименование Евразийски съюз.

Това е, което ни чака. Въпросът е ние какво чакаме.

3 thoughts on “Едвин Сугарев: Какво чакаме?

  1. Може би чакаме да се осъзнаем, че миналото (със все комунистите, СССР и прочее) си е минало и вместо да ровим в него и да хвърляме прах в очите на хората, трябва да гледаме настоящето. И трябва да боравим с факти, а не с догадки и жълтини, достойни за селска раздумка. Ако не се отърсим от всички тези вредни привички нищо хубаво не ни чака…

  2. Сугарев все по-антипатичен ми става с годините. Това е човек, които освен да ръси голи обвинения в медиите и да прави гладни стачки срещу червенките, друго не може. Как пък все такива умници като него трябва да ни „наливат акъл“? Мерси, задръж си синята идея, Едвине, задръж си спекулациите!

  3. Никой вече не може да си прави илюзии относно това какво се случва в България – никой освен малоумниците, които с политическото си невежество или с грешните си политически сметки ни доведоха до главите това случване.

Comments are closed.