СамокоВест

В Дупница браниха джамията с жива верига. В Самоков няколко души протестираха мълчаливо

Споделете ни в
dupnica djamiq
Джамията в гр. Дупница

Десетки дупничани направиха жива верига около джамията в града и я окичиха с национални трибагреници, а от уредбата на площада звучаха патриотични песни, съобщи DenNews.bg. Българското знаме беше спуснато на джамията, българският химн звуча по време на протеста, с който жителите на града заявиха категоричната си позиция. В Самоков защитниците на Байракли джамия бяха малка група граждани, които се събраха на мълчалив протест. Пред джамията бяха издигнати националното знаме и знамето на община Самоков.
Инициативата за протестите е съвместна на няколко общини сред които Благоевград и Кюстендил. Поводът бе заседание на Софийския апелативен съд, което се провежда по искане на мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на съществувалите в миналото мюсюламански общини в България. Удовлетворяване на иска ще означава, че вероизповеданието ще има основание да претендира за собственост върху така наречените вакъфски имоти. Тук влизат и джамиите в Самоков, Дупница, Кюстендил, които са признати за паметници на културата.
Протести имаше и пред Съдебната палата в столицата. С плакати „Да съхраним българските паметници на културата“ и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията”, събралото се множество се обяви против връщането на джамиите на Главното мюфтийство и в защита на културните паметници в страната.