СамокоВест

Въвеждат нови пътни знаци, заменят старите със светлоотразяващи

Споделете ни в

novi putni znaciНови пътни знаци, нови правила за маркировката на пътищата и допълнение към уредбата на светофарите бяха приети с измененията на Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, които днес правителството одобри.
С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал – за улеснение на незрящите пешеходци. Сега само някои светофари имат подобна уредба. На всички кръстовища с интензивно движение ще бъдат поставени часовници с обратно броене, така че шофьорите да са ориентирани колко още ще „държи“ зеленото или червеното. С такива устройства и сега разполагат някои светофари.
Въвеждат се нови пътни знаци – Д7а и Д8а, за обозначаване на началото и края на скоростните пътища, както и знак Е24, с който се дава информация за място или пътен участък, на който се осъществява контрол чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства или системи.
Маркировката за временна организация на движението ще бъде оранжева, постановяват още измененията, които допускат вече и други материали, освен боя, за нейното полагане. Линията за очертаване на края на пътното платно пък вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.
Промените влизат в сила след три месеца. А до 1 май 2016 г. всички пътни знаци трябва да бъдат подменени със светлоотразяващи.