СамокоВест

Винетки, заплати, магистрали. Къде сме ние?

Споделете ни в

remont putВъпросът с винетките стана особено актуален пред опасността цената на годишната да скочи два пъти и кусур.
Има два основни начина за таксуване преминаването по обществените пътища – със заплащането на тол такса, т.е. плаща се само при преминаване по магистралата, което струва между 5 и 10 ст. на километър, или с винетка.
Какво е съотношението между цени на винетки, заплати, магистрали в България и някои други държави в Европа?
Към момента годишната винетка в България струва 67 лева. Средната нетна работна заплата е 625 лв. Разход на км. магистрала – 9 стотинки. Магистрали – 760 км.
В Румъния годишната винетка излиза 55 лв. Северната ни съседка е по-голяма по територия, но магистралите приблизително са колкото нашите. Средната нетна заплата в Румъния изразена в левове е 815 лв. разход на км. магистрала – 8 ст. Магистрали – 706 км.
В Австрия нещата изглеждат по-различно. Страната е значително по-богата от нашата . Винетката там е 165 лв., но в Австрия има 1720 км магистрали, докато у нас са 760 км. Средната нетна работна заплата в Австрия е на космични за българина висини от 4536 лв. Разходът за км. магистрала възлиза на 10 стотинки.
В Унгария годишната винетка е скъпа – 267 лв., но там се плаща само за магистрали и за част от първокласните пътища. Движението по „селските“ пътища е безплатно. Магистралите са около 1400 км., при това – с перфектно качество. Средната нетна работна заплата е 1046 лв. Разходът на км. магистрала е 19 ст. В Унгария обаче има и регионални винетки. Ако пътуваш само в рамките на областта си може да ползваш годишна винетка на стойност само 30 лева. Така унгарецът, за да отиде на гости на баба и дядо или до селската си къща, плаща повече от два пъти по-евтино от българина.
В Сърбия пък се плаща тол такса – 6 ст. на км е цената. (Припомняме, че за българина км.магистрала струва 9 стотинки.) Магистрали – 620 км. Всички останали пътища са безплатни.
Проучване на Стоян Георгиев btv.