СамокоВест

Безработицата в общината продължава да държи рекорд

Споделете ни в

Процентът на безработица в общината е 18,9%. Средният за страната показател е 11,5%. Това ще рече, че ръстът на безработицата в общината ни е с 8,4% по-висок спрямо повечето населени места.

Броят на регистрираните през март безработни е 2 949 души. Само през този месец записаните в бюрото по труда са 261 души, от които 223 новорегистрирани и 38 с възстановена регистрация. Постъпилите на работа са едва 32- ма. От тях 26 на първичния пазар на труда и 6 по програмите за временна заетост. 219 човека са отпаднали от регистрация по различни причини. Обявените свободни работни места за месеца са 45. Така че шансът регистрираните безработни да си намерят работа е съответно 45 към 2 949, което си повече от мисия невъзможна.

Особено тревожно е обстоятелството, че най-висок процент безработни са хората със средно образование – 52,5 %. Това е групата, която във всяка икономика и във всяко време е заемала най-голям дял от работещите. Крайно песимистичен показател за общината е и частта на лицата с начално или по-ниско образование. Те са 41,5% от икономически активното население. Те са и най-неконкурентоспособни на пазара на труда. Шанс за тях дават единствено програмите за заетост.

Висок е и процентът на регистрираните безработни младежи до 29 години – 28%. Хората над 50 години, които са другата рискова група представляват 23%.

Общото заключение е, че общината не е добро място за живеене. Нито младите хора могат да си намерят работа за да осигурят финансово живота си, да създадат семейства и да участват в развитието на икономиката. А младежите са най-перспективната част на всяко общество. Нито възрастните имат шанс да съберат изискуемия стаж и осигурителен доход, за да се пенсионират. Вярно, че пенсиите в страната са нищожни, но тази част от жителите на общината направо е обречена на гладна смърт без никакви доходи на стари години. Също толкова безрадостна е и перспективата за хората със средно и висше образование независимо от възрастта. За тези без образование въобще е излишно да се коментира.

И като в омагьосан кръг: безработицата расте – икономическите и финансови резултати се влошават. Това води до нови безработни. От там спадът в икономическите показатели е още по-голям. И така до безкрайност или до свършека на дните, което за хилядите безработни си е едно и също.