СамокоВест

Андрей Райчев: Ако ГЕРБ спечели наесен ще има нови избори

Споделете ни в

„Ако ГЕРБ спечели изборите на 12 май, тогава няма да може да се състави правителство и ще има нов вот наесен“, прогнозира социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви. „Ако Борисов спечели, пак ще гласуваме наесен”, смята Райчев. Според него Меглена Кунева няма да жертва партията си, за да подкрепи ГЕРБ. Другият вариант за коалиция бил с „Атака”, но това нямало да го допуснат от ЕС и САЩ. Затова щяло да има повторен вот. Острие на ГЕРБ е Цветан Цветанов, Борисов мина на втори план, каза още в студиото на bTV Андрей Райчев. Според него Бойко Борисов съзнателно е отстъпил ролята на централна фигура на бившия вътрешен министър.Този парадокс навежда на мисълта, че ГЕРБ играе не за да победи, а да се съхрани, смята социологът. Борисов не обича да му се възразява и това обяснява поведението му. Борисов  е топлолюбиво цвете, той цъфти, когато хората го обичат. Но него го обичат само 1 млн, което съвсем не му стига. В същото време разликата между ГЕРБ и БСП не е достатъчна, а това значи, че ГЕРБ вече не е национално любима партия, коментира Райчев. Социологът смята, че максимумът, който може да постигне партията на генерала на тези избори са 90-100 депутата, но всички социологически агенции завишават влиянието на ГЕРБ. Той посочи, че точната картина на нагласите е трудно да се определи, защото в хората все още е вкоренено голямо чувство на страх от генералската партия.

Прокуратурата се опитва да завоюва статут на национална институция и да оправи, макар и малко, батака в съдебната власт. „Скандалът с подслушванията е чудовищен, европейците и американците не могат да приемат това, което българите считат за нормално“, твърди социологът. За подобни неща в други държави свалят правителства и президенти. Заради подобен скандал падна Ричард Никсън – човек, който можеше да натисне червеното копче и да предизвика ядрена война, посочи социологът. ГЕРБ разчита на неевропейската реакция на българите, които не обръщат внимание на акт като подслушването, не отдават значение на правото на човека да не бъде следен и подслушван, смята Райчев.

В следващият парламент ще имаме правителство на малцинството, подкрепено от „Атака“, прогнозира Андрей Райчев. Няма вариант ГЕРБ да състави правителство, защото единствено Сидеров може да му стане партньор, а това Европа няма да приеме, твърди той.

„Ако обаче Борисов падне, няма да има нови избори. Някой поне за една година ще се договори, за да се види какво са правили ГЕРБ”, предполага Андрей Райчев. Според него вероятно ще има програмно правителство с „една проста задача” – да ревизира управлението на ГЕРБ. „И като съдя как замириса като повдигнаха с два пръста капачето, представете си какво ще стане, като го отворят. А те ще го отворят с удоволствие, повярвайте ми”, обясни Райчев. По думите му у нас са налице две демаркационни линии – освен „ляво-дясно”, вече има и линия „цивилизовани и нецивилизовани” партии, като ГЕРБ били от вторите. В сравнение с Бойко Борисов – Меглена Кунева, Иван Костов и Сергей Станишев били европейски политици.