СамокоВест

Министър Караджова организира прес-тур на Седемте рилски езера

Споделете ни в

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще проведе еднодневен прес-тур на Седемте рилски езера. На 19 юли (четвъртък) в района на „Бъбрека“ ще бъде представен проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила, първа фаза“ на стойност над 21 милиона лева, одобрен за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“. Ще присъстват и експерти от дирекцията на Национален парк „Рила“ и от Националната служба за защита на природата на МОСВ.

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на 7-те езера е обявен за „зона за ограничаване на човешкото въздействие“. Но след изграждането на лифта „Паничище – Езерата” районът се посещава от около 100 000 души годишно, което оказва пагубно въздействие върху екосистемата. Огромният туристопоток през последните години е довел до сериозни ерозионни процеси, пряко унищожаване на защитени тревни съобщества и видимо замърсяване на езерата, които бяха смятани за едни от най-чистите естествени водни басейни в Европа. Езерата и високопланинските екосистеми представляват приоритетни за опазване природни местообитания по смисъла на Директивата за природните местообитания на ЕС и тяхното увреждане води до санкции за държавата.

С проекта се предвиждат приоритетни мерки за намаляване на въздействието от туристическия поток и опазване на уникалната природа на циркуса. След като бе допуснато изграждането на съоръженията, независимо от множеството нарушения на вътрешни и международни правни норми, да се надяваме че с мерките, които ще струват на българския данъкоплатец 21 000 000 поне ще се ограничи вредното въздействие върху уникалната природа в района на Седемте рилски езера и на Рила планина като цяло.

 

One thought on “Министър Караджова организира прес-тур на Седемте рилски езера

  1. Най-много да измислят да се плаща такса за който иска да посещава. От тия боклуци нищо свястно не може да се очаква.

Comments are closed.