СамокоВест

Из чуждестранния печат: Според „Велт“ румънците и българите продължават да не спазват правилата

Споделете ни в

Румънците и българите продължават да не спазват правилата, въпреки че са в ЕС вече пет години, пише германският вестник „Велт“ по повод докладите на ЕК за България и Румъния.От пет години Европейската комисия редовно изпраща наблюдатели в София и Букурещ, за да следят за провеждането на така широко прокламираните реформи. И не само това: Брюксел е предоставил на тези държави милиони евро, за да подпомогне двете най-нови членки на Съюза при изграждането на съдебните им системи, както и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Равносметката е горчива. Брюксел трябва да признае, че всички усилия на партньорите в ЕС изглеждат несъстоятелни на фона на незачитането на основни ценности. Правото губи смисъла си, когато обслужва политическото ръководство. Доказателство за това са възмутителните действия на румънския премиер срещу собствения му държавен глава.

Но това се доказва и от слабите резултати, които България отчита в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Заключенията на Брюксел след този неуспех са плашещи: в най-новия си доклад Европейската комисия признава страха си, че мъчителните реформи няма да имат никакъв ефект, пише германският вестник, цитиран от БТА.

Ако Европа не беше затънала толкова дълбоко в кризата с еврото, южноевропейците щяха да се придържат повече към дневния ред. Но дали това наистина би променило нещо?

Много държави от еврозоната години наред безнаказано водеха ужасяваща икономическа политика, защото напук на всичките предписания санкции нямаше.

Политическото ръководство в София и Букурещ бързо е разбрало, че тази нефункционираща система няма да проработи и в техния случай, отбелязва „Велт“.

Разбира се, в крайна сметка е задължение на гражданите да направят държавата си демократична и правова. Но три четвърти от хората смятат, че тази цел е непостижима без помощта на ЕС. Ако погледнем правомощията за намеса, които страните от еврозоната предоставиха на ЕК по време на кризата, неизбежно изниква въпросът дали ЕС не трябва да получи по-големи правомощия и при санкцинирането на неспазването на основни ценности.

Не само безотговорното му отношение към единната валута, но и това към ценностите води Съюза към пропастта, се казва в материала на „Велт“.