СамокоВест

Деца от 7-ми квартал в Самоков ще бъдат безплатно прегледани и изследвани за анемия

Споделете ни в

Снимка Дойче Веле: Д-р Красимира Байнова

На 7 октомври 2024 г. (понеделник) от 10.30 ч. д-р Красимира Байнова ще преглежда безплатно деца от 7-ми квартал в медицинския кабинет на Център МИР-Самоков на ул. „30 декември“. По преценка на лекаря децата ще бъдат насочвани за биохимични изследвания на кръвта за диагностика на анемия.

Безплатните медицински прегледи за деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа се осигуряват от фондация „Здраве и социално развитие“ по проект „Лекар в квартала“.

Децата, които проектът ще обхване, са високорискови за развиване на анемия вследствие на неправилен хранителен режим и липса на профилактика. Едновременно с това голяма част от тях не са ваксинирани със задължителните за възрастта ваксини, което е предпоставка за възникване на локални епидемии.

Ето защо фокусът на проекта е върху подобряване на профилактиката на заболявания, с акцент върху анемията, диагностиката и лечението на децата от двата ромски квартала.

„Децата са еднакви навсякъде, без значение дали са от български, ромски или друг произход, и имат нужда от равен шанс и равни грижи, но условията, в които живеят, са различни. Проблем е, че голяма част от новородените бебета нямат личен лекар. Никой лекар не иска да ги запише“, споделя д-р Байнова в интервю за „Дойче веле“. Това е повече от мотивация за нея да бъде лекарят в квартала на тези деца.

Освен безплатните медицински прегледи и диагностика, проектът предвижда и кампания „Анемията е няма“, която да информира родителите за причините за анемията и последствията й за здравето и развитието на децата. Акцентът й ще бъде върху това, че анемията е „няма“, тъй като тя не може да бъде разпозната без специални кръвни изследвания.

Проектът „Лекар в квартала“ се финансира по фонд „Лечение и рехабилитация на деца“ на фондация „Бикоуз“.