СамокоВест

Мощен духовен импулс обедини участниците във Форум Българския Дух през вековете със Силата на българските корени

Споделете ни в

Самоков бе представен от известната майсторка на шевици и дантели, наречена от директора на Исторически музей-Самоков Живо наследство, Ани Йовева и познатият  с уникалната си иконопис върху камък и със светозарните си стенописи в редица храмове и параклиси, художникът Бойко Павлов.

Мощен духовен импулс излъчи Форум Българския Дух през вековете 2024 – „Силата на българския корен“. За трета поредна година в село Раювци – Перлата на Еленския балкан, се събраха хора от всички краища на България и чужбина, за да се докоснат до силата на българския корен. И макар времето да беше жарко и слънчево, събитието бе увенчано от пълноцветна дъга на фона на синьото небе.

Организаторите на събитието – „Фондация Български център – Просветление – Дамян Попхристов“, „Фондация Звезди под звездите“ и Портал12, събраха близо 5000 души през трите дни на форума, който бе с богата лекционна, музикална и практическа програма.

Със свои лекции участваха проф. Дамян Попхристов, проф. д.н.к. Мария Шнитер, Аида Марковска, Христо Нанев, Уста Дарин, Жени Костадинова, Борислав Борисов, Славян Стоянов, проф. Христо Смоленов, д-р Светла Балтова, д-р Анелия Овнарска.

Гостите имаха възможността да се докоснат и до традиционните български занаяти, включително през призмата на творческият принцип и закономерностите в сферата на себепознанието.

По време на тазгодишното издание на форума присъстваха стотици деца, които съпреживяха богата детска програма с паневритмия, работилници, приключенски игри, уроци за откриване на добродетели, музика и многоо приказки.

В двете вечери по време на събитието, гостите се насладиха на богата музикална програма и се докоснаха до автентичния български фолклор и носии.

Спектакълът „Елбетица – домът на Бог“, идея и сюжет на Славян Стоянов, хореография и постановка на Явор Узунов, изправи на крака многобройната публика, която дълго аплодира автори и изпълнители.

Лекциите ще бъдат публикувани в Ютуб канала на Портал12 в последователността на представянето им  по време на Форума.