СамокоВест

Национална среща на медицинските сестри се проведе в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Заплатата им в болницата става 2000 лв.

Споделете ни в

Национална среща на главните медицински сестри се проведе в четвъртък, 10 юли, в конферентната зала на УМБАЛ “Св. Анна”-София АД. Срещата беше под надслов “Кадровата криза в здравеопазването” и се организира от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в партньорство с болницата. Обсъдени бяха възможните краткосрочни и дългосрочни политики в здравеопазването.

Председателят на БАПСГ Милка Василева представи най- новите данни за настоящата ситуация на кадрови недостиг и нарастващата нужда от осигуряването на качествени здравни грижи.

Главна медицинска сестра и Директор здравни грижи на “Св. Анна”София АД Марияна Колева презентира добрите практики в лечебното заведение по отношение на условията за труд, заплащането и и продължаващото обучение на медицинските кадри.

Председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ Петя Недкова разказа за възможностите, които представя Асоциацията за осигуряването на непрекъснато обучение, което е задължително за всички професионалисти здравни грижи.

Новината на деня бе съобщена от д-р Ивелина Георгиева – зам. директор на УМБАЛ “Св. Анна” – София АД, която обяви че от 1 юли основната заплата на медицинските сестри в болницата скача от 1500 на 2000 лева. “Това увеличение е с над 30% и става реалност въпреки, че е обявено в период в който няма подписан КТД, уточни пред журналистите Главна сестра Марияна Колева.

Според нея работещите в УМБАЛ “Св. Анна”-София АД сестри са 340, което е с 40% по-малко от необходимото. В болницата има над 200 свободни работни места за медицински сестри и кадровия дефицит засяга всички болници в страната” подчерта Колева.

На края на срещата беше приета декларация от името на БАПЗГ, адресирана до народните представители, сегашни и бъдещи управляващи в централната и местната власт.

Декларацията настоява за незабавни мерки за:

  • Създаване на устойчива система за планиране на необходимостта от медицински персонал.
  • Създаване на нормативно регламентирана система за определяне на нуждите от минимален брой медицински специалисти за функциониране на всяко звено в системата на здравеопазване.
  • Създаване на законодателна рамка на правомощията, отговорностите, мястото и възнаграждението на всички, упражняващи професиите от направление “Здравни грижи” в болничната и извънболничната помощ.
  • Разработване и приемане на методика за минимално стартово възнаграждение и устойчиво нарастване на трудовите доходи на медицинските специалисти по здравни грижи, спрямо нивото на професионална квалификация.
  • Гарантирано , предвидимо и устойчиво кариерно развитие.