СамокоВест

Изложба на художника Наум Хаджимладенов бе открита в художествена галерия ,,Проф. Васил Захариев”-Самоков

Споделете ни в

В художествена галерия ,,Проф. Васил Захариев”- Самоков бе открита изложба, посветена на  художника и създател на Историческия музей в града –  Наум Хаджимладенов.

Официалното откриване направи директорът на Музея д-р Веселин Хаджиангелов и уредникът Любомир Николов.

Хаджиангелов посочи, че десетки галерии в България и света имат негови творби.

По повод 130-та годишнина от рождението на художника бе излъчен и документален филм.

Наум Хаджимладенов е роден на 15 юли 1894 г. в Самоков. През 1914 г. постъпва да учи живопис в Държавната художествената академия в класа на проф. Иван Мърквичка. През 1930 – 1931 г. Наум Хаджимладенов подарява на родния си град 20 картини, които изобразяват местната действителност, и това слага начало на музейната колекция на Историческия музей в града. Хаджимладенов става първият директор на музей в периода от 1931 до 1935 година.

Приет е за член на СБХ. В този период Хаджимладенов участва в редица общи художествени изложби в София и други градове, в представяния на българското изкуство в чужбина – „Рьорих мюзеум“, Прага, Атина. Картините на Хаджимладенов за тези изложения в чужбина са били избирани от художниците Сирак Скитник и проф. Стефан Баджов. Участва в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

Голяма част от творчеството на Наум Хаджимладенов е посветено на библейска тематика. Теми като „Адам и Ева“, „Сузана и старците“, „Тайната вечеря“, „Разпятие“, „Носене на кръста“, „Разкаянието на Юда“, „Христос и тълпата“ и други се срещат в много негови картини. Използва молив, туш и перо, туш и четка, акварел, маслени бои, дървогравюра.

Признание открива в края на живота си. По повод 75-годишния юбилей на Хаджимладенов, той е удостоен със званието „Заслужил художник“, а по повод 80-годишнината – и с „Народен художник“. През 1974 година изкуствоведката Ружа Маринска изследва творчеството му и пише за него книга.

Умира на 91-годишна възраст на 20 август 1985 г. в Самоков.