СамокоВест

Двама самоковски творци ще представят Силата на Българските корени на форум в село Раювци

Споделете ни в

Известната майсторка на шевици и дантели, наречена от директора на Исторически музей-Самоков Живо наследство, Ани Йовева и познатият  с уникалната си иконопис върху камък и със светозарните си стенописи в редица храмове и параклиси, художникът Бойко Павлов, ще представят Самоков на Форума „Силата на българските корени“.

От 12 до 14 юли в Раювци, перлата на Еленския Балкан, ще се проведе форумът „Българският дух през вековете“ на тема „Силата на българските корени“.

Мястото е емблематично – пред мемориалния комплекс „Вълчан войвода“ – защитникът на Вярата, Рода и Правдата. Събитието се организира от Фондация „Български център Просветление – Дамян Попхристов“, алтернативната медия за себепознание – Портал12, Асоциацията на българските села и домакините от Фондация „Звезди под звездите“.

След големия успех на ФОРУМ „Българският Дух през вековете“ през 2022 и 2023 година, и през настоящата 2024 г. събитието отново ще се проведе в Раювския Кромлех. В това издание фениксът на Българския дух ще поведе присъстващите към българските корени – занаяти, обреди, обичаи, музика.

ФОРУМ 2024 ще предложи богата програма с 12 лекции и ще разшири практическата част с 12 занаятчийски работилници, в които участниците ще имат възможност да усетят силата на българските корени. Присъстващите ще могат да изпробват своите умения с едни от най-изтъкнатите майстори на шевици и дантели, иконопис, украса на обредни хлябове, дърворезба, тъкачество, плъстене на вълна, плетене на кошници, билкарство, плетене на колани, писане на яйца, изработване на кукли от царевична шума и други художествени занаяти.

За децата организаторите от „Портал 12“ и фондация „Звезди под звездите“ са подготвили специална програма, в която заедно с опитни педагози и майстори те ще се потопят в магията на занаятите, шевиците, глината, ще пеят, ще танцуват, ще влязат в магичния свят на приказката, ще си говорят за змейове, светилища, магове и вълшебства.

Организаторите канят майстори и гости да преживеят заедно това вълшебство.