СамокоВест

Архиерейският наместник на Самоковска духовна околия отец Михаил Колев пред БНР за значението на празника Богоявление

Споделете ни в

Православната църква почита днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.

Според библейския разказ на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление. Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

„Тържествените водосвети на този ден се отслужват първо в православните храмове и след това свещениците се отправят към водоносните извори – първо защото се освещава водното естество, което е в основата на живота, на всичко органично на Земята; и второ, защото чрез външния образ на водата се преподава истината за отмиването на греховете у човека; и на трето място – защото самата динамичност на водата би трябвало да посочи на христинянина неговия динамичен път в усъвършенстването,“ обясни пред Радио София отец Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара.