СамокоВест

Збигнев Бжежински пред в.”Фигаро”: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна

Споделете ни в

putin ukrainaЗбигнев Бжежински, съветник и член на Центъра за стратегически международни изследвания към Университета Джон Хопкинс, автор на многобройни книги, съветник по националната сигурност при президента Джими Картър за своите 85 години си остава един от най-уважаваните експерти в областта на геостратегическата политика.

„Големият риск се състои в това, че Русия е управлявана от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че Путин успее завинаги да отдели Крим от Украйна: той получава Крим, но губи Украйна за много десетилетия, защото това предизвиква мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез своята земя. Путин извършва чудовищна грешка“. Това казва известният политолог в интервю за в. „Фигаро“.

На въпрос загубен ли е Крим за Украйна, Збигнев Бжежински отговаря: „Не зная. На този въпрос трябва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страст, те проведоха бандитска атака в Крим, маскирайки я както това би направила мафията. Но те би трябвало по-внимателно да прилагат такъв подход към цялата Украйна – това може да доведе до къде по-мощен взрив в центъра на Европа, към конфликт, който светът не е виждал от 1939 г.“, предупреждава Бжежински.  „Путин казва на света: „Украйна е моя“.

Как на това да се отговори?“, пита журналистът от „Фигаро“ Лора Мандевил.

„Трябва да се отговори, че Украйна принадлежи на украинците“, смята политологът. „Във всички страни има малцинства със своя мнение, но ми се струва очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост“.

Какво трябва да прави в този случай Западът?

„Преди всичко да разбере какво може да направи сама Украйна. Не мисля, че някой е длъжен да защитава независимостта на страна, ако тя не е готова сама да я защитава“, казва събеседникът на изданието „Лично аз смятам, че Украйна ще окаже съпротива, ако Путин използва сила, както вече направи в Крим и както открито планира да продължи да прави. Ако той прибегне до действия, а Украйна започне съпротива, ще е съвършено ясно, че Западът трябва да се притече на помощ на украинците“.

Бжежински не е съгласен, че Европа сама е причинила кризата в Украйна, като е обкръжила Русия с нови членове на своя военен алианс и го доближила плътно до границите й. „Обратното, смятам, че ако ние не бяхме предприели разширяване на НАТО, днес щяхме да сме свидетели на конфликт между балтийските страни и Русия заради рускоговорещото население, на конфликт с Молдова заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша“. „Предполагам, теоретически можем да си представим вариант на стабилизиране на Украйна съвместно с Русия. Но, повтарям, имаме работа с лидер, който не може рационално да пресметне какво е полезна за Русия. Той предпочита да извиква примитивен национализъм и бъде подкрепян от младежи с предизвикателно поведение, които пребиват всеки, който не е съгласен с тях. Повтарям пак – трябва да сме единни в своя отговор“, заявява Бжежински пред „Фигаро“.

One thought on “Збигнев Бжежински пред в.”Фигаро”: Ако Путин вземе Крим, губи Украйна

  1. Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?
    Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .

Comments are closed.