СамокоВест

Няма свобода без солидарност – политически пътепис

Споделете ни в

miting protest sofiaС Божията помощ група самоковци пристигнахме в столицата. В 17,30 часа се включихме в Тринадесетия протестен митинг в София. Вижда се, че гражданската енергия е налице, а това предвещана промяна! Решителни и одухотворени – такива са хората, които идват на площад „Независимост”. Разпознаваме ексдепутатите от ОДС Александър Йорданов и Георги Панев, артистите Марин Янев, Светослав Пеев и Камен Воденичаров, бившия шеф на „Булгаргаз” Васил Филипов, журналиста Георги Папакочев, екскмета на район „Надежда” д-р Константин Гърневски, политическия анализатор Петър Клисаров. Виждаме двама протестиращи, които държат плакат на който са написани само 4 думи: „И Плевен е тук!”. Ядосваме се, че не сме се сетили да заявим, че и Самоков се солидаризира с протестите на софиянци срещу правителството на БСП, ДПС и „Атака”. Измисляме текста на нашия бъдещ плакат – „Самоков поздравява бунтовна София!”. Гледаме лицата на хората около нас – ясно е протестът ще издържи. Всички необходими доказателства за това са налице.

Яцек Курон, Бронислав Геремек, Адам Михник – блестящите полски интелектуалци, които защитаваха работниците от независимия профсъюз „Солидарност” през 1980 година формулираха правилото, че Свободата на индивида е невъзможна без Солидарността на неговите роднини, съседи, приятели, познати, съграждани и сънародници. Няма никакво съмнение, че днес демократичната общност в София е консолидирана. Ясно е, че управляващите трябва да чуят гласа на гражданите. Цивилизационните послания на протестиращите са ясни и точни, но ето че влъстимощите – неокомунисти, туркофили и квазинационалисти, отново са глухи, както междупрочем винаги е било в българската история. Банкери, мутри, генерали от резерва, а и всички останали субекти от Задкулисието трябва да бъдат накарани да спрат с политическия си инженеринг, който правят, и който искат да правят и занапред. Протестиращите настояват да бъде посочен начина, по който ще се демафиотизира управлението в България, да бъде посочен способа, по който ще се възстанови нормалния начин на правене на политика у нас.

Единствената жена в нашата група е забелязана от репортерите на национална кабелна телевизия „Скат”, които взеха интервю от нея и го излъчиха в обедния информационен блок на следващия ден. Офелия Рангелова е живяла и в Холандия, и в Израел – била е впечатлена от солидарността, която съществува между гражданите в държавата Израел. Един стар евреин веднъж й казал: „ Ти знаеш ли, че ако случайно настъпят един евреин в Америка, целият еврейски народ ще страда!” До нас застава гражданин с прошарена коса. Той държи плакат с надписи и от двете страни. Коментарът му е недвусмислен: „Вече два пъти сваляме комунистите (през 1990 г. и през 1997 г.). Ще го направиме и трети път.” Обаждаме се по телефона на една наша съгражданка и я каним да се присъедини към протестната група от Самоков. Тя ни казва, че в момента е заета, но предния ден е участвала в шествието, както и че участието в подобни граждански прояви е страшно зареждащо. Според нея всеки българин е длъжен да има усет за тежненията на народа си.

Повече от ясно е, че трябва да се освободим от настоящия политически елит – трябват ни хора, които малко от малко да мислят за обществото. Това, което сега става пред очите ни е гражданска победа на фона на масови партийни загуби. Гражданите решиха, че е време циркът да бъде закрит, както и че е време да опровергаят грубите лъжи на днешните политици. След хаотичното управление на ГЕРБ трябва да се въведе принципа на рационалността. Вече не е възможно хората да бъдат излъгани! Енергията на всичките тези българи не бива да бъде пропилявана!

Ето и кои, според нас, бяха най-сполучливите плакати на 13-я ден от протестите:

„Тарикатите надвиха демократите”; „Не ви избрахме, вие се натресохте”; „Вървете си – заедно с харема си, заедно с евнуха си!”; „Всички червени – уредени”; „Правителствата се сменят – олигархията остава”; „Нашите политически играчи са на конец в Москва”; „Управниците ни са контролирани от дълбокия Североизток”; „Корупцията влезе в Парламента и си избра Правителство”; „Изходът е в дясно”, „Преди изборите властта разби протстите, сега протестите ще разбият властта”; „България не се продава!”; „Народе, не спи!”; „Наглостта е заразната болест на властта”; „Много хора напуснаха България заради вас, сега вие трябва да си отидете, за да се върнат те”; „Само смели хора могат да направят одит на олигархията”; „България е наша! Уволнени сте!”; „Да направим олигарсите бедни!”; „Те са упорити, но ние сме по-упорити от тях”; „България – зона свободна от слуги на Москва”; „Искаме пълна лустрация и край на Държавна сигурност!”; „Ще сложим край на това политическо порно”; „Не сте достойни за този парламент”; „Спешно търсим широка дясна коалиция”; „Гражданите срещу мафията”; „Да премахнем задкулисието!”; „Три проруски партии – БСП, ДПС и Атака управляват България”; „Не сте достатъчно интелигентни, за да ни управлявате”

                                    Д-р Константин Панев – съпредседател на ГИОС

                                    Инж. Николай Христов – председател на НФСБ Самоков

Бел. на редактора – Не можем да цитираме всички творения на народния гении, които в синтезиран вид изразяват позицията на гражданите за политическата ситуация в страната и за управлението на „троицата” БСП-ДПС-Атака.