СамокоВест

Автопротест срещу разбитите и опасни пътища организираха самоковци

Споделете ни в

Автоколона от над 50 автомобила в протест срещу разбитите пътища премина от Самоков до Клисура в съботния следобед. Протестът бе организиран от двама сърцати, млади самоковци – Екатерина Василиева и Илиян Чалгънов. От колите се развяваше българското знаме, а лозунгът – искаме пътища без дупки, а не гробове не се нуждае от коментар. Поради отказ на Агенция Пътна инфраструктура за провеждане на протеста, на този етап пътят към Дупница не бе блокиран. Но, ако от АПИ продължават да изключват от плановете си цялостния ремонт на пътя може да се премине към гражданско неподчинение.

По пътя Самоков-Дупница няма мантинели, осева линия, мрежи и т.н. Постоянно има свлачища. Човек трябва да се моли да стигне жив, когато шофира там. Организаторите са категорични, че е необходимо да бъде изградена магистрала “Рила”, а не да се правят кръпки, които са неспособни да решат проблема.

Както СамокоВест писа, пътят за Дупница, в рамките на общината, е осеян с огромни ями, създаващи сериозен риск за безопасността на движението. В същото време, веднага след преминаването му на територията на община Сапарева баня пътят е отремонтиран и безопасен.

Не по-добро е състоянието на пътя Самоков-Ихтиман. За Самоков-Боровец-Костенец дума да не отваряме. По този път свлачищата дебнат на всяка крачка. Пропаданията и сипеите са огромни капани пред движещите се автомобили, застрашени да се изтърколят в пропастта. Само преди няколко дни напълно разбитият път Самоков-Мальовица бе обект на сутрешния блок на Нова телевизия.

Незавидно е и състоянието на пътя Самоков-София през Панчарево. А това е връзката със столицата, по която минава целият туристически поток към Боровец и Мальовица.

При това и самоковци, като всички останали българи, плащат от скъпи по-скъпи винетки!

В момента се подготвя отворено писмо до министъра на транспорта Ивайло Московски. А простиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат взети под внимание, системно (всяка седмица в определен ден и час) ще блокират пътя Самоков-София и това ще продължи, докато не бъдат чути. Ако и това не помогне, следващата стъпка е протест пред Агенция „Пътна инфраструктура“.