СамокоВест

Георги Даскалов: За няколко евро повече

Споделете ни в

Около 560 000 евро ще даде българската държава за стипендии на ученолюбиви циганета. 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, Министерството на образованието дава остатъка. Според официалната информация право да кандидатстват за парите имат всички ученици от ромски произход, които покажат успех, по-висок от 3,50, демек – Добър.

До края на проекта ще бъдат раздадени 1200 стипендии на 350 момчета и на 350 момичета. За двете учебни години ще бъдат финансирани 300 ромски ученици в първия гимназиален клас, 400 ученици във втория гимназиален клас, 300 ромски ученици в третия гимназиален клас и 200 ученици в последния гимназиален клас.

По проекта ще работят и ментори, които ще са с педагогическо образоване и ще подпомагат учениците по различни предмети и в личностното им израстване. Менторите ще получават по 500 евро на година, като един от тях ще отговаря за няколко ромски ученици.

Дотук добре.

Имам много приятели цигани, те са нормални хора и вярвам, че образованието е пътят децата им да станат хора, които са се научили да работят, да носят отговорности и в крайна сметка да може да се впишат в общия ни живот.

Не ми се свиди за тези пари. Въпреки всички предубеждения и предразсъдъци циганите в България са зверски бедни. Който не е видял, да иде да види. При тях да пратиш детето на училище наистина е проблем. Финансов. То не че за мнозина българи не е, но е друга тема.

Скоро дойде при мен професор, преподавал ми е едно време. Класическа комунистическа номенклатура. И вика – правим един семинар за ромската интеграция. Прати да го отразят. Парите идват от Европа. Голяма европейска фондация.

Професорът е виждал цигани предимно на картинка. Ама нали има пари, ще интегрираме. Винаги готов.

От Самоков съм. Това лято видях нещо удивително. Тучни ливади, запалени в Самоковското поле. Прекрасно сено, храна за добитъка. Изгорели. Заради субсидии. За пари.

Ливадите – декларирани. Парите – взети. Огън. Сеното огън да гори.

Циганите са голям проблем. В огромната си маса те нямат работа, не са мотивирани да живеят заедно с останалите, не плащат данъци, често и ток и вода. И се множат.

Но ние като държава можем да посрещнем всичко. Стига да не палим ливадите за пари. И бежанците можем да посрещнем. България е богата страна, дарена от Бога. Имаме всичко и за разлика от Германия, Русия, Украйна и много други места по света тук никой никога не е умирал от глад.

Срутването на ценностите е най-голямата заплаха. Започна не от 10 ноември 89-а. Започнало е доста преди това, преди 70 години.

Всичко е много просто. Трудът трябва да се цени. Честността и почтеността – и те.

И всичко ще си дойде на мястото.