СамокоВест

81% от българите нямат средства за нормален живот

 Breaking News

81% от българите нямат средства за нормален живот

81% от българите нямат средства за нормален живот
юли 30
17:44 2015

pari bednost80.9 на сто от домакинствата у нас живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот. А необходимият доход за издръжка през второто тримесечие на годината е 561.90 лева на човек и 2 248 лева на домакинство, съставено от двама възрастни и две деца. Това съобщиха на пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров и представители на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.
34 на сто от българите са с общ доход на човек от домакинството под издръжката за бедните домакинства – или 2,46 млн. българи живеят с доход на човек от домакинството до 295 лева, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, което по думите му е тревожна тенденция.
В групата на бедните издръжката на живот на човек от домакинство е достигнала 294,52 лева, което показва намаление с 0,9 на сто спрямо март тази година и увеличение с 1,9 на сто спрямо същия период на 2014 година.
Независимо от факта, че при нискодоходните групи е регистрирано намаление в абсолютно изражение, техният дял е почти два пъти по-голям от високодоходните групи. Движението е по-скоро от нискодоходните групи към среднодоходните домакинства, което е положителна индикация, но като се има предвид, че за около половината от домакинствата доходите им гравитират между издръжката на бедните и необходимите средства на издръжка, голяма е вероятността да попаднат в групата на бедните отново.
Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 19,2 на сто (около 577 хиляди). С общ доход на човек от домакинството от 295 лева до 562 лева са 46,7%. Тази група бележи нарастване с 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година, което се обуславя от динамиката на минималната работна заплата, според анализът на института към КНСБ.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...

Кой обслужи измисления протест?: 1. Кмета Георгиев. Представил се пред самоковските лумпени с...

Шефа на самоковската полиция- рельовеца Попов, носеше ли си шишето-половинка, без което не ходи на...