СамокоВест

8 000 подписа внесоха самоковци в Народното събрание против заграбването на Байракли джамия от Главното мюфтийство

 Breaking News

8 000 подписа внесоха самоковци в Народното събрание против заграбването на Байракли джамия от Главното мюфтийство

8 000 подписа внесоха самоковци в Народното събрание против заграбването на Байракли джамия от Главното мюфтийство
октомври 21
16:20 2013

Осем хиляди подписа събраха самоковските граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията, които ще дадат възможност на Главното мюфтийство да заграби Байракли джамия без никакви проблеми. Днес подписката беше изпратена на председателя на Парламента Михаил Миков. В момента се води и съдебен спор по претенцията на мюфтийството. Делото е насрочено за 14 ноември 2013 година. Същата претенция мюфтийството е предявило и спрямо джамиите в Дупница, Кюстендил, Враца, Ямбол. В съответните съдилища са заведени искове за собственост на бившите джамии, нито една от които не е действаща.

Както СамокоВест многократно писа, по съдебен ред Главно мюфтийство трудно би обосновало и защитило претенциите си. Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя още през1909 г., така че мераците на Турция нямат никакво правно основание. От 1960 до 1966 година джамията е изцяло реставрирана под ръководството на архитект Никола Мушанов и на големия самоковски художник Георги Белстойнев. Оттогава Байракли джамия Самоков е музей. Реставрацията и поддръжката на имота е изцяло със средства на българските данъкоплатци. По време на реставрацията възрастни жени говореха, че там някога е било свято за християните място. Така че и в исторически порядък апетитите на Главното мюфтийство са абсолютно неоснователни.

Тъй като делото е с абсолютно несигурен изход, управляващата коалиция БСП-ДПС-Атака реши да уреди въпроса по най-безпардонния и брутален начин, а именно чрез законодателни промени. Според законопроектът за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания. Законопроектът е внесен от БСП председателя на Народното събрание Михаил Миков и група народни представители. Промените са насочени изцяло към задоволяване претенциите на Главното мюфтийство, зад които в повечето случаи прозират чужди държавни интереси. Да използваш висшия законодателен орган на Република България, за да обслужваш чужди държавни интереси си е парекселанс национално предателство. Още от първия ден на своето управление всички актове и действия на парламентарното мнозинство на ДПС-БСП-Атака са насочени само и единствено към запазване на властта на всяка цена. Независимо от продължилите повече от сто дни протести на десетки хиляди български граждани, правителството на Пламен Орешарски води политика изцяло в угода на ДПС. Всички кадрови промени на кабинета имат същата насоченост – като се започне от Делян Пеевски, мине се през Емил Иванов и се стигне до Бат’ Сали, който стана депутат в резултат на назначението на бившия ВИС-аджия и народен представител от ДПС Иванов за областен управител на Софийска област. Това поражда основателни опасения, че волята на самоковските граждани не ще бъде чута и зачетена. По всяка вероятност коалицията БСП-ДПС-Атака ще продължи да действа на принципа – „Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша” и ако остане на власт Самоков в най-скоро време ще загуби собствеността върху обявената за паметник на културата Байракли джамия и прилежащия поземлен имот. Съдбата на подписката на самоковските граждани ще бъде поредното мерило демократична държава ли е България или тъкмо напротив!

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...