СамокоВест

48 пожара от началото на годината са засегнали 1 456 декара гори на територията на ЮЗДП

 Breaking News

48 пожара от началото на годината са засегнали 1 456 декара гори на територията на ЮЗДП

48 пожара от началото на годината са засегнали 1 456 декара гори на територията на ЮЗДП
април 05
15:19 2017

От началото на годината до момента на територията на Югозападното държавно предприятие са възникнали 48 пожара. Над половината от тях са регистрирани само през последните десет дни, като основната причина е човешка небрежност от земеделски стопани при палене на стърнища и почистване на сухи треви в близост до горски масиви. Засегнати са 1456 декара горски площи, от които 639 декара широколистни гори, 328 декара – иглолистни насаждения и останалите – сухи треви и храсти. Щетите са минимални, тъй като в голямата си част пожарите са низови.

Със затоплянето на времето от 3-5 сигнала ежедневно за запалвания в земеделски територии постъпват в единния център за анализ и контрол в ЮЗДП. В резултат от изградената система за превенция и ранното откриване на пожарите,  специализираните екипи на предприятието съвместно с противопожарните служби са реагирали бързо, като своевременно са потушили пламъците и са предотвратили сериозни щети.

Въпреки пълната готовност за реакция от ЮЗДП призовават гражданите да спазват правилата за безопасност и да бъдат особено внимателни при боравене с огън и извършване на дейности на открито. Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Наред с това паленето на стърнища е забранено от няколко закона у нас, а институциите, които би трябвало да санкционират нарушителите са най-малко 4. Сигурно затова години наред няма ефективни резултати от строгостта на закона, защото както е казал народът „много баби-хилаво дете“. А предвидените глоби са наистина солени. По Закона за опазване на земеделските земи глобите при първо нарушение са от 1 500 до 6 000 лева, а при повторно от 2 000 до 12 000 лева.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Мудна и непрофесионална администрация!...

Аз не знам защо Общината не купи разсад -лозови пръчки и маслодайни рози и да...

Браво на г-н кмета! Освен всички изброени причини за отказа, най важният мотив да бъде...