СамокоВест

2,9 млрд. евро за развитие на селските райони

 Breaking News

2,9 млрд. евро за развитие на селските райони

2,9 млрд. евро за развитие на селските райони
февруари 28
16:33 2014

levove pariЗа развитието на селските райони за периода 2014 – 2020 г. са предвидени 2,9 млрд. евро. Това заяви Спас Панчев, зам.-председател на Комисията по земеделие и храни на НС. Близо 6 млрд. лв. ще отидат за развитие на този бранш, на селските региони и ще дадат добра възможност за развитие на нов бизнес, за разкриване на нови работни места. От тази сума 1,5 млрд. лв. ще отидат за инвестиции в материалните активи. Близо 1,25 млрд. лв. ще бъдат похарчени за основни услуги и обновяване на селата и селските региони.Близо 600 млн. лв. са заделени за агроекология и климат и още толкова за плащания за региони, изправени пред природни или други специфични ограничения, посочва Панчев, съобщава в. „Труд“. По думите му има предвидени средства както за млади фермери, така и за хуманно отношение към животните. За тези, които се занимават с лозарство и винарство, в този програмен период има предвидени 250 млн. лева за развитие на отрасъла.

“За рибарство и аквакултури все още не са завършили преговорите и не може да се ангажираме с някакви цифри, но и там ще има достатъчно средства за развитие на сектора”, допълни той. Пенчев посочи, че парите, които ще получат българските земеделски производители са по-малко от това, което получават по-старите държави-членки на Европейския съюз (ЕС), но са сериозна сума, която би дала възможност за развитие на сектора в различни направления.

Още 1 млрд. лв. ще отидат като национални доплащания. Пари, които държавата ще даде в помощ на тези отрасли. Тя ще продължи да изплаща на единица площ средства, които ще бъдат в рамките на 30 лева на декар. Ще продължи да дава пари за подобряване качеството на плодове и зеленчуци, сумата е около 38 млн. лева за тази година, става ясно от думите му. Панчев посочи и, че около 263 млн. лева ще бъдат разпределени като национални доплащания на хектар земеделска земя за тютюн, отглеждането на говеда и биволи, овце и кози. Относно тютюнопроизводството в страната Панчев заяви, че за никоя от държавите в Европа не можа да се пребори да има европейско финансиране на производството на тютюни, същото е и с България.

 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...