СамокоВест

177 години от рождението на Васил Левски – Апостолът на свободата

 Breaking News

177 години от рождението на Васил Левски – Апостолът на свободата

177 години от рождението на Васил Левски – Апостолът на свободата
юли 18
10:00 2014

vasil levski„Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето – то нас обръща и ние него обръщаме.”- из писмото на Левски до Панайот Хитов през 1871 г.
На 6 юли (19 по нов стил) през 1837 година в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов, известен карловски майстор-бояджия от „попския род Кунчеви“, и на Гина Василева Караиванова, от рода на Кара Иван Тинков (Христов) Тахчиев, прочутият карловски майстор на чешми и калдъръми, се ражда момче. Кръщават го Васил.
По-късно в историята на България Васил Иванов Кунчев остава с още много имена – дякон Игнатий, Васил Левски, Апостолът на свободата.
Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, български национален герой. Посветил живота си на освобождението на България. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е темелът, на който възниква Априлското въстание. Въстанието и последвалата Руско-Турска война, водят до възстановяване на държавата България на европейската карта.
Положил себе си за свободата на българския народ, Левски се врича “ Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и да работя по народната воля, а не да бъда кой знае какъв.“
На 6 февруари (19 по нов стил) 1873 година – дати като факел, Левски е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена. Остава безсмъртието!
По повод годишнината от рождението на Васил Левски – Апостолът на свободата, Военен клуб Самоков организира честване днес от 11,30 часа пред ДНА.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...