СамокоВест

Пострадалите от наводнението разделени на групи. Получават финансова помощ от 1500 , 500, 300 лева или отказ.

Споделете ни в

На извънредно заседание днес Общинският съвет гласува финансова помощ за пострадалите от наводнението на 3-юли. По докладна на кмета на общината Владимир Георгиев, избраниците ни гласуваха критериите, по които са определени правоимащите и индивидуалните размери на помощта.

Съгласно докладната, правоимащите са разделени на три групи. Включените в първа група ще получат 1500 лева, в следващите две групи съответно – по 500 лв. и по 300 лв. В четвърта група са включени кандидатите, на които е отказана финансова помощ, поради липса на основание.

Пострадалите лица следва да имат постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Самоков. Също така да нямат неразплатени изискуеми задължения към Общината, да не са получавали и да не получават помощ на същото основание от друг орган или институция. Това изискване не се отнася за включените в първа група пострадали. Жилището, в което са настъпили щетите, да е единствено за семейството, да не е застраховано в застрахователна институция и да има документ за собственост, да не са регистрирани и да не развиват дейност по Търговския закон или като земеделски производители.

Финансовата помощ да бъде предоставена на пострадалото лице след подписване и представяне на молба-декларация /по образец/ за обстоятелствата, представляващи основания за отпускане на еднократната помощ, изпълнени към момента на придобиване правото за получаване помощта.

Председателят на постоянната комисия по Здравеопазване и социални дейности д-р Димитър Панев уточни, че комисията изцяло е приела предложените от общинската администрация критерии и индивидуалния размер на финансовата помощ.