СамокоВест

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил

 Breaking News

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил
септември 01
13:42 2017

15-ият юбилеен „Бобфест 2017” е посветен на хората, благодарение на които фестивалът е жив – на самодейците от села и градове, които участват с  обич и отдаденост към народните песни и хора, към нравите и обичаите, съхранени във времето. Но най-вече традиционният юбилеен фестивал е посветен на неговия създател  Георги Божилов-Гебо – родолюбецът, който прослави радуилския боб не само в България, но и отвъд границите на страната. През 2009 година Гебо си тръгна от този свят, но духът му си остава свързан със село Радуил и с Бобфеста.

Юбилейният „Бобфест 2017“ ще се проведе на 2 и 3 септември (събота и неделя). И заслугата отново е преди всичко на Димитрина Божилова, която е в центъра на подготовката и организацията на фестивала.

Село Радуил е известно със своя изключителен боб и неслучайно тъкмо там се провежда този фестивал. Местните се гордеят с неговите вкусови качества, които са се доказали и са оценени със златен медал през далечната 1892 г. на първото изложение в Пловдив. Твърди се, че радуилският боб води началото си от Италия, като през XVIII е пренесен в селото. Характерните за земите на Радуил климат и почва способстват за неповторимия му вкус и качества.

И тази година Бобфестът в Радуил обещава на посетителите фолклорен празник с българска музика, танци и вкусни бобени изкушения. Очакват се над 70 фолклорни съставa и около 800 гости.

20 награди „Златен Фасулицър“ ще получат участниците в конкурсите за танци, песни и свирни. Тази година ще има и специална награда на кмета на Радуил. За гостите на фестивала ще бъдат приготвени 1000 порции радуилски фасул, който е сертифициран през 1900 г. от княз Фердинанд. Гостите на фестивала ще могат да оценят и изложението на предмети на традиционните занаяти. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...