СамокоВест

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил

 Breaking News

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил

15-ти юбилеен „Бобфест“ в село Радуил
септември 01
13:42 2017

15-ият юбилеен „Бобфест 2017” е посветен на хората, благодарение на които фестивалът е жив – на самодейците от села и градове, които участват с  обич и отдаденост към народните песни и хора, към нравите и обичаите, съхранени във времето. Но най-вече традиционният юбилеен фестивал е посветен на неговия създател  Георги Божилов-Гебо – родолюбецът, който прослави радуилския боб не само в България, но и отвъд границите на страната. През 2009 година Гебо си тръгна от този свят, но духът му си остава свързан със село Радуил и с Бобфеста.

Юбилейният „Бобфест 2017“ ще се проведе на 2 и 3 септември (събота и неделя). И заслугата отново е преди всичко на Димитрина Божилова, която е в центъра на подготовката и организацията на фестивала.

Село Радуил е известно със своя изключителен боб и неслучайно тъкмо там се провежда този фестивал. Местните се гордеят с неговите вкусови качества, които са се доказали и са оценени със златен медал през далечната 1892 г. на първото изложение в Пловдив. Твърди се, че радуилският боб води началото си от Италия, като през XVIII е пренесен в селото. Характерните за земите на Радуил климат и почва способстват за неповторимия му вкус и качества.

И тази година Бобфестът в Радуил обещава на посетителите фолклорен празник с българска музика, танци и вкусни бобени изкушения. Очакват се над 70 фолклорни съставa и около 800 гости.

20 награди „Златен Фасулицър“ ще получат участниците в конкурсите за танци, песни и свирни. Тази година ще има и специална награда на кмета на Радуил. За гостите на фестивала ще бъдат приготвени 1000 порции радуилски фасул, който е сертифициран през 1900 г. от княз Фердинанд. Гостите на фестивала ще могат да оценят и изложението на предмети на традиционните занаяти. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...