СамокоВест

Алекс Алексиев: Тревожа се за бъдещето на България

Споделете ни в

aleks aleksievПубликуваме обръщението на началника на предизборния щаб на „Общество за нова България” и лидер на „Движение Независима България” – Алекс Алексиев
Уважаеми госпожи и господа, скъпи приятели и съмишленици,
Обръщам се с тези редове към вас, за да изразя тревогата си от това, което се случва и което предстои да се случи с България, ако не променим радикално днешната реалност.
Обръщам се към вас и за да ви запозная сбито с най-важните и неотложни реформи, които според „Общество за нова България” и „Движение Независима България” трябва да бъдат предприети. По- подробно те ще бъдат изложени пред вас в предизборната ни програма.
За да станат ясни предизвикателствата пред страната ни, първо трябва да признаем нерадостната истина, че днес България е изправена пред нови рискове и заплахи, с които действащите през последните години политици или не искат, или не могат да се справят.
Ако говорим за националната сигурност, заплахите произтичат от новата агресивна неоимпериалистическа външна политика на Русия и от радикалния ислям, който в буквалния смисъл на думата наднича през южната ни граница. На второ място е окаяното състояние на въоръжените сили, а то се дължи в най-голяма степен на непоследователната външна политика на последните правителства и на слабата икономика.
Ако говорим за икономиката, то основният проблем се корени в тоталната енергийна зависимост от Русия и в неспособността на държавата да се справи с енергийната мафия и свързаната с нея корупция. Блокирането дори на изследванията за добив на шистов газ и разработването на Черноморските газови находища е предателство срещу интересите на българския народ. Само в проучвателния период за проекта Южен поток са похарчени повече пари, отколкото за изграждането на четирите съдбовни за страната ни интерконекторни газови връзки със съседите.
Спирането на притока на външни инвестиции също се дължи на корупцията, но този път в съдебната система и правозащитните органи. Никой не инвестира там, където парите и бизнесът му не са правно защитени! Опитите да бъдат атакувани банките и финансовата система като цяло също доказват, че на възлови места в държавата действат сили, които защитават не българските, а чужди интереси. Засилват се тенденциите и стремежите освен под енергийна, България да бъде поставена и под финансова зависимост от Русия.
Ако говорим за социалната сфера, трябва ясно да кажем, че няма силна социална държава със слаба икономика. И осигуряването, и образованието, и здравеопазването, и културата са функции от състоянието на сигурността и икономиката.
Ако говорим за външната политика, незабавно трябва да излезем от ролята си на руски Троянски кон в евроатлантическата зона. Европейският съюз е нашата естествена политическа, икономическа и културна среда, която няма алтернатива. Членството ни в НАТО е най-сигурната гаранция за националната ни сигурност и то също няма алтернатива. Трябва категорично да заявим, че всички приказки и действия за геополитическа преориентация на страната ни в посока путинова Евразия, са престъпление срещу държавата и гражданите.
Уважаеми госпожи и господа,
За да постигнем каквито и да било, преди да се захванем с подготовката на задължителните програми и платформи, трябва да си изградим ясна визия за бъдещето и също така ясно да формулираме целите си.
Нашата основна цел е независима България. Истинската независимост не се постига лесно, но не е недостижима. За да постигнем целта си, нека се опрем на три думи, които са определящи за независимостта: Свобода, Пазар, Родолюбие. Ако успеем да ги изпълним със съдържание, България наистина ще може да се превърне в просперираща, демократична и независима европейска държава.
Източник: О’Позиция