СамокоВест

„Самоковци за Самоков” настояват общината да си върне имотите от „Борико 2007”

Споделете ни в

Гражданите на община Самоков са изправени пред риска да загубят близо 700 дка общински земи, оценени на 8 653 000 лева и внесени като апорт в „Борико 2007” АД. След като 2 000 безценни декара потънаха безвъзвратно в скандалното дружество „Рила-Самоков 2004” АД, още 700 ще попият вода в дружеството на не по-малко скандалния Христо Ковачки. И двете, престъпно неизгодни за общината апортни вноски са направени под личния диктат и влияние на бившия кмет Ангел Николов. На колко милиона лева възлиза персоналната му изгода можем само да гадаем, но Николов, в качеството си на общински съветник от БСП, продължава с всички средства, включително и с цената на здравето си, да дърпа конците в общинския съвет. На последното заседание на ОС само един глас не достигна на ангелниколовото лоби двадесетте и един общински имота, в това число 3 в курорта Боровец и един в Самоков, да станат собственост на никому неизвестното „Лендитур”ЕООД. Решението бе отложено за октомврийската сесия, така че вероятността гражданите на самоковска община да се простят и с тези 700 декара си остава все така реална. Още повече, че в кулоарите някои от общинските съветници изразиха предположението, че има предварителен сценарии кой как да гласува и всичко е само игра, за да може избраниците ни да си вдигнат подкупната цена. В тази връзка от сдружение „Самоковци за Самоков” са внесли възражение до Общинския съвет, което публикуваме с някои съкращения:

„През 2007г., успоредно с проекта „Супер Боровец” (участието на Община Самоков с близо 2000 дка земя и 24% акции в „Рила – Самоков 2004”АД), Общинският съвет прие няколко решения за съвместно дружество – „Борико-2007”АД, между Общината и „Ел Ем Импекс”ЕООД – дружество, еднолична собственост на Христо Атанасов Ковачки.

Кратката история на „Борико-2007”АД – според Устава на Дружеството Община Самоков пое и изпълни задължението си да апортира („внесе”) в „Борико-2007”АД недвижими имоти – 687 839 кв.м. земя (21 бр. имота в землището на Самоков – м. „Боричо – 645 825 кв.м.; 3 бр. имоти в к.к. Боровец – имоти около „Езерото” и имот, източно от писта „Червено знаме” – 36 413 кв.м.; имот в гр. Самоков – Старата болница – 5 999 кв.м., ведно със застроените в този имот 5 бр.сгради). С апортирането им (според решението на Софийския окръжен съд от 2007г.) тези имоти станаха собственост на „Борико-2007”АД. Срещу тези имоти Общината придоби 25% от капитала на новобразуваното дружество. Останалите 75% станаха собственост на „Ел Ем Импекс”ЕООД, като за този мажоритарен дял партньорът на Общината се задължи да направи парични вноски (в общ размер на 25 959 000 лв.)
………
ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД УРЕДЯВАНЕ НА ДРУЖЕСТВОТО – в началото на 2012г., на заседание на Общински съвет, както и с писмо до кмета на Община Самоков, групата съветници „Самоковци за Самоков” изиска да бъде направен ОСНОВЕН АНАЛИЗ И РЕВИЗИЯ НА ПРОЕКТА „БОРИКО-2007” И УЧАСТИЕТО НА ОБЩИНА САМОКОВ В НЕГО – оценка на актуалното състояние на проекта, правата и задълженията, както на Община Самоков, така и на партньорите в Дружеството; да бъде представена информация относно текущата работа на Дружеството; да бъдат предложени конкретни решения за управлението и/или разпореждането с притежаваните от Община Самоков активи в Дружеството.
……..
От направената проверка става ясно

1. Община Самоков е изпълнила в срок и в пълен обем своите задължения, предвидени в Устава на Дружеството – апортирала е недвижими имоти на стойност (по оценка на вещи лица) – 8 653 000 лв.

2. Другият акционер – „Ел Ем Импекс”ЕООД, е внесъл (в сметка на Дружеството в „Общинска банка”АД), срещу записаните акции, суми в общ размер на 20 520 750 лв.

3. НЕ Е ВНЕСЕН КАПИТАЛ от страна на „Ел Ем Импекс”ЕООД в размер на 5 438 250лв; Според наличната публична информация вноските по вписаното увеличение на капитала на „Борико-2007”АД е следвало да бъдат направени от „Ел Ем Импекс”ЕООД до края на 2008г.

4. Няма данни орган на „Борико-2007”АД да е поканил акционера „Ел Ем Импекс”ЕООД да направи дължимите вноски; няма данни да е изискано от акционера „Ел Ем Импекс”ЕООД плащане на предвидената от закона и Устава на Дружеството лихва за забава на вноските. За периода от края на 2008г. до момента лихвата за невнесените от „Ел Ем Импекс”ЕООД вноски трябва да е ок. 2,2 млн. лв.

5. Няма информация относно наличието или РАЗПОРЕЖДАНЕТО С ВНЕСЕНИЯ КАПИТАЛ в пари (20 520 750лв.) и начислените лихви за периода от внасянето на капитала до сега (ясно е само, че внесеният капитал не е в наличност – не е в банковите сметки на Дружеството).

В Счетоводния баланс на Дружеството към 31.12.2011г. сума в размер на 19 258 хил.лв е посочена като „…други заеми…”. Няма данни на кого, за какъв период и при какви условия (предмет, лихва, обезпечение) са предоставени тези заеми, какви са начислените лихви за периода на заема и получени ли са, с разпореждане на кого са отпуснати тези заеми, има ли решение на Общото събрание на акционерите, взето по предвидения в Устава ред, за разпореждане с тези активи. За периода от внасянето на капитала (от края на 2007г. до м.10.2008г.) до момента, при отпускане на заем по пазарна лихва (8%) натрупаните средства от лихви от предоставения заем би трябвало да са ок. 6,6 млн. лв.

6.Няма данни за: проведени редовни и/или извънредни общи събрания на акционерите; участието на Община Самоков в тези общи събрания; взети решения; няма данни за редовно приемане от Общото събрание на акционерите на който и да е от годишните финансови отчети (за 2007, 2008, 2009, 2010 и 2011г.). Няма данни за назначаване от Общото събрание на регистрирани одитори за проверка и заверка на посочените годишни финансови отчети.Няма данни посочените годишни финансови отчети да са проверени и заверени от регистрирани одитори, да са разгледани и одобрени от Съвета на директорите. Нито един от Годишните финансови отчети, както и нито един от Годишните доклади за дейността на Дружеството не са публикувани по предвидения от закона ред. Няма данни за проведени заседания на Съвета на директорите и за участието на представителя на Община Самоков в тях, както и за взети от СД решения.

От представената информация, както и от публичните данни за дружеството, може да се направи единствено извод, че „БОРИКО – 2007”АД Е ДРУЖЕСТВО БЕЗ КАКВАТО И ДА Е ДЕЙНОСТ, без конкретна програма и дългосрочна стратегия за развитието си, с неизцяло внесен капитал (със забава от страна на акционера „Ел Ем Импекс”ЕООД повече от 4 години), като липсва яснота и по отношение внесения от страна на „Ел Ем Импекс”ЕООД паричен капитал в размер на 20520,75 хил.лв.
…….
През м. юли, 2012г. акционерът „Ел Ем Импекс”ЕООД е поискал от Общинския съвет да разгледа, обсъди и приеме възможността в съвместното акционерно дружество да бъде приет нов акционер – „Лендитур”ЕООД, на мястото на „Ел Ем Импекс”ЕООД (… Да се прехвърлят всички записани акции от „Ел Ем Импекс”ЕООД от капитала на „Борико-2007”АД на „Лендитур”ЕООД, като внасянето на номиналната стойност на записаните, но неизплатени акции от „Ел Ем Импекс”ЕООД ще бъде извършено от страна на „Лендитур”ЕООД по сметка на „Борико-2007”АД, разсрочено на 12 равни вноски, всяка в размер на 453 187,50, за период от 12 месеца….). Няма конкретни аргументи за това, нито представяне или информация за потенциалния нов мажоритарен акционер.

(Наличната публична информация относно „Лендитур”ЕООД, е че това е дружество с едноличен собственик на капитала Кристина Атанасова Славчева, с капитал в размер на 5 хил.лв. Според последния публикуван годишен финансов отчет (за 2011г.) „Лендитур”ЕООД е с финансов резултат – загуба за 2011г. в размер на 225 хил.лв, с непокрита загуба от минали години в размер на 2 110 хил.лв., с други задължения в размер на 4250 хил.лв.)

Няма представени гаранции, че предлагания потенциален акционер „Лендитур”ЕООД ще може да изплати предвидените вноски за записания капитал, както и ЩЕ МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ЦЕЛИТЕ НА СЪЗДАДЕНОТО С ПАРТНЬОРА – ОБЩИНА САМОКОВ, СЪВМЕСТНО ДРУЖЕСТВО „БОРИКО – 2007”АД.”

На основание представената информация общинските съветници от сдружение „Самоковци за Самоков” са категорични, че предложението на кмета Владимир Георгиев и на кликата около Ангел Николов в „Борико 2007”АД да бъде приет нов акционер – „Лендитур”ЕООД, на мястото на „Ел Ем Импекс”ЕООД, на когото да бъдат прехвърлени всички записани акции на „Ел Ем Импекс”ЕООД от капитала на дружеството, е крайно неизгодно за общината и настояват:

1. Явно неизгодното предложение на „Ел Ем Импекс”ЕООД да бъде отхвърлено от Общинския съвет.

2. Общинският съвет да възложи на Кмета на Община Самоков, както и на представителя на Община Самоков в Съвета на директорите на „Борико-2007”АД, да предприемат предвидените в Търговския закон действия относно невнесения капитал от акционера „Ел Ем Импекс”ЕООД – да се изиска внасянето му в предвидения от закона срок, като в противен случай акционерът „Ел Ем Импекс”ЕООД да бъде изключен.

3. Кметът на Община Самоков, както и представителят на Община Самоков в Съвета на директорите на „Борико-2007”АД, да предприемат действия за търсене спрямо „Ел Ем Импекс”ЕООД на лихвите за забава.

4. Да се проучат подробно и експертно възможностите за възстановяване собствеността върху недвижимите имоти, апортирани в капитала на „Борико-2007”АД.

5. Да се направи независим експертен правно-икономически анализ на „Борико-2007”АД и вземаните във връзка с Дружеството решения.”

Екипът ни подкрепя изцяло становището на „Самоковци за Самоков” и се присъединява към искането им общината да си върне собствеността на 21 общински имота с обща площ от близо 700 декара, внесени като апорт в капитала на „Борико 2007” АД.

3 thoughts on “„Самоковци за Самоков” настояват общината да си върне имотите от „Борико 2007”

  1. НЕ МИ СТАНА ЯСМО КОЯ ФИРМА ЩЕ НАРЕЖЕ ЛИФТА ‘БОРИЧО’ НА СКРАБ. АКО НЯМА КАНДИДАТ ДА ВЗЕМА ДА СИ ОТВОРЯ АЗ ЕДНА ФИРМА.

  2. А не може ли г-н Николов да учреди една фирма „Ан Ник Взел“ – ООД и да ни светне малко, в мъгла съм. И после коя фирма е дала ЕООД , АД , тъмна работа ..

Comments are closed.