СамокоВест

„Зелените” обвиниха Мирослав Найденов, че е замесен и в далавера със земеделски земи

Споделете ни в

Съгласно Информационна агенция КРОСС от партия „Зелените“ обвиняват министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че търгът, обявен от земеделското министерство за продажба на 154 хил. декара земеделски земи от държавния фонд, е нагласен и информация за него е изтекла предварително. Процедурата за провеждане на търга бе открита със заповед на министъра на 21 август 2012 година. СамокоВест публикува информация относно обявените за продажба земеделски земи на територията на Самоковска община. Както писахме, информация за имотите, обект на търга, се предоставя от съответните общински служби по земеделие и областните дирекции „Земеделие“ по местонахождение на имота, включително и на електронните страници на областните дирекции. Земеделските земи, включени в търга, ще се продават само на притежатели на поименни компенсационни бонове. Плащането се извършва с поименни компенсационни бонове, които са регистрирани в Централния депозитар.

В днешна публикация КРОСС пише: „Мирослав Найденов обяви преди доста време, че държавни земеделски земи ще се продават, за да се набавят пари за бюджета в периода на криза. Ноември миналата година той обяви, че земи няма да се продават. От ноември миналата година усилено се купуват компенсаторни бонове. Предварително информирани хора са ги купували“, обяви Владислав Панев от „Зелените“, цитиран от OFFNews.bg.

По думите му има и извършена проверка от страна на Комисията за финансов надзор (КФН) заради бума в продажбите на компенсаторни бонове от началото на годината. Панев е категоричен, че е изтекла предварителна информация от ведомството на Мирослав Найденов за продажбата на държавните земи. Като аргумент той посочи факта, че са пуснати за продажба над 1000 парцела и потенциални инвеститори, които не са предварително информирани, няма как да обходят всички парцели за 30 календарни и около 20 работни дни и то в отпускарския период в края на лятото. Парцелите са доста големи – между 500 и 1000 декара и са в областите Варна, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив и др. Това би трябвало да означава наличие на огромен интерес, а интересът ще е слаб заради начина, по който е обявен търгът, смятат от партията.

„Зелените“ настояват търгът да се отложи, да се изчакат резултатите от проверката на КФН за продажбата на компенсаторни бонове и тя да стане публична, а Мирослав Найденов най-накрая да подаде оставка след всички гафове, които направи.