СамокоВест

Язовир „Бели Искър“ не е опасен в момента – обяви Агенцията по метрологичен надзор

Споделете ни в

Вече са направени ремонти на язовирите, които са били в предаварийно състояние. В някои от тях водното ниво се поддържа много ниско. Това са спешните мерки, взети след предписанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към 81 опасни водоема в страната, съобщи за Topnovioni.bg и.д. главният директор на дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Йордан Кюмюрджиев.

В яз. Бели Искър“ има известни проблеми, но той не е опасен в момента – понижено е водното ниво и язовирът се експлоатира съвсем нормално“, увери Кюмюрджиев и допълни, че в агенцията постъпва информация от документацията по неговата поддръжка и от данните се правят изводи за състоянието на стената.  

Преди месец от от Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България алармираха, че язовирната стена се нуждае от спешен ремонт и че в противен случай можем да станем свидетели на воден апокалипсис. 

За проблема с язовирната стена знае и главният прокурор Сотир Цацаров, който изпрати писмо до премиера и до министрите на околната среда, на МРРБ и МВР с разпореждане да се осигури безопасната експлоатация.

На въпроса на Topnovioni.bg работи ли се вече по проекта за спешен ремонт на язовирната стена на аз. „Бели Искър“, Йордан Кюмюрджиев заяви, че крайният срок за започване на подготовка за ремонт на язовирната стена е 31 май.

„Това е датата за изпълнение на решенията на експертния съвет, проведен в МРРБ, който е приел решение, че е необходимо да се започне подготовка за рехабилитация на язовирната стена. Тогава може да се възложи изготвянето на технически проект за ремонта, тъй като вече има направен идеен проект. Следващата фаза е технически и работен проект, по който ще се изпълни ремонтът“, уточни главният директор и уточни, че изпълнението на идейния проект е възложен от „Софийска вода“.

Шеста година язовир „Бели Искър“, който 2010 година е публично-държавна собственост, беше без издаден акт за публично-държавна собственост. Това се случи най-накрая на 18 януари т.г. по разпореждане на ВАП.  

„Собственикът е един – държавата, язовирът е публично-държавна собственост и е записан в Приложение 1 към Закона за водите. Съгласно закона собственикът е отговорен за техническата изправност, безопасната експлоатация и стопанисване на язовира“, посочи Кюмюрджиев.