СамокоВест

Явор Генов: „Кървавият четвъртък” – скритото минало на Народна република България

Споделете ни в

Миналото…това е онази част от битието ни, която определя какви сме или по-точно какви сме били, за да сме такива днес. Може ли миналото да се скрие? Нима то е карфица, а света е купа със сено?… Няма сила на света, която може да скрие миналото завинаги, то може да бъде премълчано, сподавено, потиснато, изгорено на площади, изпратено в лагер или просто отречено с гръмки лозунги, но не може да бъде унищожено, то е безсмъртно.

Колкото и да бъде потискано, то рано или късно излиза на бял свят с цялата си истинност. Миналото ни свързва, то е общо, то е нещо, което всички ние притежаваме и макар всяка лична история да е напълно индивидуална и неповторима, тя е обща с нейните съвременници, с духът на времето. Именно това прави миналото безсмъртно. Общото минало е една от онези  сили, които създават чувството за общност, нация, държавност.

Ако миналото бъде изменено, отречено, деформирано и впрегнато, така че да служи на даден интерес в настоящето, то се превръща в лъжа и произтичащото от него води до духовното отравяне на общността, която го споделя. Пример за това е времето от 1944 до 1989 г. − една епоха, наложила своята воля чрез сила. Създавайки култ към самата себе си през годините, тя съчинява свое собствено минало и деформира предходното, така че то да ѝ служи. Тази епоха остава в нашата историография с названието „социализъм”.

9 септември 1944 г., с нахлуването на Червената армия в България и събуждането на политическите и партизанските звена на комунистите, на власт идва Отечественият фронт. Основни психологически оръжия на новата власт за установяване на контрол  са да вмени вина у нас българите, за това че ние заедно с Германия сме разпалили Втората световна война, да нарече идеалът ни за Национално обединение, шовинизъм, да нарече управлението на цар Борис III със смешния и лъжлив термин, „монархофашизъм“ и не на последно място да обвини политическия, военния, икономическия и интелектуалния ни елит за всички „страдания на българския народ”. Тези твърдения, сквернящи нашето минало и целящи да ни убедят, че сме живяли в заблуда, сами по себе си са изкривяване и експлоатиране на миналото.

Разправата със стария режим и неговата история започва още през септември и октомври 1944 г., тя обхваща не само политическия, военния, интелектуалния и икономическия елит на България, но слиза и на битово и селско ниво – убивани са свещеници, горски стражари, полицаи, учители, представители на местната власт и др., които с изпълнението на задълженията си са пречили на партизанските движения на комунистите. В крайна сметка Трайчо Костов и Георги Димитров решават да сложат край на „революционната чистка” през октомври – властите оправдават безразборните убийства като ги наричат „справедлив народен гняв”.

Цифрата за жертвите от септември-октомври 1944 г. варира между 8000 и 30 хиляди души, убити без съд и присъда. За да се легитимира „възмездието” на новата власт над стария „буржоазен”, „монархофашистки” режим е създаден Народен съд. Той  започва да функционира през декември 1944 г. и продължава своето кърваво дело до   април 1945 г., резултатите от неговата дейност са: подсъдими над 11 хил. души, осъдени 9155 души,  от тях 2730 на смърт, а 1305 на доживотен затвор.

Апогеят на престъпната, садистична и безчестна разправа с елита на българската държава идва на 1 февруари 1945 г. Този ден остава в историята като „кървавият четвъртък” − екзекутирани са бивши министри, регенти, царски съветници и депутатите от 25-ото  Народно събрание. Сред екзекутираните са княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис III), проф. Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и др.

Ето какво пише за трагичния ден царица Йоана в мемоарите си през 1964 г.:

„…Eскортът беше подреден в двора на Съдебната палата от входа към ул. „Алабинска“. По този път се простираше конвой от шест камиона, към които бяха отправени жертвите. Беше дадена заповед да се удря и убива всеки, който протестираше, повишавайки глас. Един млад депутат, Иван Батембергски, извика: „Помощ”, но веднага му бе счупен черепът с приклад. Друг, министърът Тодор Кожухаров, инвалид от войната и блестящ писател, вървеше, опирайки се на бастун; изведнъж извика: „Не трябва да плачем за нас, а за България.” И запя националния химн „Шуми Марица”. Бе убит с удар от револвер…”

„Благодарение” на Народния съд България се нарежда на челно място по брой смъртни присъди сред всички държави, в които се провеждат трибунали след Втората световна война… Историческите събития през втората половина на 40-те години на XX век са сред най-непознатите, „скрити” страници от нашата история, а апогеят в тези събития е „Народният съд”.  Още по-плашещо е това, че новата власт съвсем съзнателно разбира мащаба на криминалните си деяния и опитва по най-примитивен начин да ги легитимира и облече в справедливост чрез нарицателното „народен съд”. Но опита за прикриване на унищожаването на българският елит най-ясно личи от думите, с които царица Йоана описва дните след „Кървавият четвъртък”:

„…Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче, по странните пътища на vox populi кого покриваха тези черни могили. Жени, млади и стари се спираха безстрашно да се молят на тази земя; и аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб… Носехме свещи и цветя, върху тези пластове от въглища. Свещите можехме да ги държим запалени при лошо време за няколко мига, закривайки ги с телата си. Беше единствената възможна почит към тези нещастни мъртъвци и към всички други в нашата Родина. За тях и дали са още там не се узна повече нищо.“

70 години след извършването на геноцида останал с прозвището „Народен съд” миналото излиза на бял свят. Но грехът, който имат правителствата, управляващи след „89-а” е, че не обърнаха нужното внимание на комунистическия режим и престъпните му деяния. Той трябваше да заеме важно място в образователната ни система, да бъде обект на множество дискусии, които да изяснят неговата същност и действия, така че днес ние, „децата на прехода” да познаваме  и осъзнаваме по-добре близкото ни минало, нашето, общото ни минало. С престъпна апатия се отнесоха и народните представители от 43-то Народно събрание към предложението, престъпленията на комунизма да бъдат изучавани в училище. Но това не учудва никого… За 25 години „декомунизацията” не се състоя (и вероятно няма да се състои…скоро), защото политическият ни елит произлиза от мрачните недра на „скритото  минало” – за това и до днес то умишлено остава скрито.

Източник: bulgarianhistory.org

One thought on “Явор Генов: „Кървавият четвъртък” – скритото минало на Народна република България

  1. И вчера 01.02.2017г. както вече стана традиция, в девическият манастир бе отслужена заупокойна литургия в памет на убитите от комунистическият режим наши сънародници и съграждани. Както и друг път въпреки, че е обявен с министерско постановление този ден за отдаване на почит към невинно избитите, нямаше официално присъствие от ръководството на града. Имаше присъствие от някои общ. съветници, които винаги са почитали този ден, но официално присъствие нямаше. Защо? И друг път съм си задавал този въпрос,че БСП като наследник на БКП,но вече с друго мислене, осъждащи тези мрачни страници от историята ни, би трябвало да го покажат, като присъстват на такива панихиди. Правя аналогия с антинародната партия ДПС и другите такива, защо не присъстват на събития свързани с наши национални герои като обесването на Левски, 2 юни и Ботев и т.н.? Нали живеят в тази държава и милеят за нея! Но имам обяснение, като чувството за вина което изпитват, което все пак е нещо! Пак помествам списъка на избитите наши съграждани, публикуван в предишна статия по този повод. Да преклоним глави. Това са имената на някои от жертвите.
    гр. Самоков
    Александър Христов Манов търговец
    Боян Стоянов Кабранджиев околийски управител
    Васил Петров Чобанов народен представител
    Владимир Врагов поручик
    Георги Димитров Кроснев кръчмар
    Георги Димитров Янев полицай
    Георги Илиев Попов фурнаджия
    Георги Наумов Коцев юрист
    Григор Иванов Прибегайлов машинист
    Инж.Димитър Христов Карастоянов самоковски кмет
    Димитър Павлов Кокошков директор на държавната печатница
    Димитър Василев Ненков търговец
    Драгомил Георгиев Чевонски банков служител
    Иван Михайлов Гамалов индустриалец
    Иван Николов Делибашев търговец
    Иван Петров Попангелов учител
    Коста Христов Спасунин предприемач
    Костадин Петров Коцев търговец
    Любен Петров Попангелов чиновник
    Никола Попбожилов генерал-лейтенант командващ ІІра армия
    Петър Александров Кроснев кръчмар
    Д-р Петър Велков Стаменов зъболекар
    Петър Георгиев Чамурлийски индустриалец-фабрикант
    Петър Димитров Радев полицай-пенсионер
    Петър Иванов Галев полицай-пенсионер
    Сотир Христов Ахтаподов търговец
    Стоян Минев Балабанов полицай-пенсионер
    Спас Илиев Кюлумов търговец
    Харалампи Гигов Добичев търговец
    Христо Стоименов Николов чиновник
    полк.Христо Зашкев Тумбин началник на РО 2
    Янаки Христо Манов търговец
    село Бели Искър
    Андон Петров Костов земеделски стопанин
    Андон Христов Богоин земеделски стопанин
    Атанас Иванов Ружин кмет на с.Бели Искър
    Атанас Лазаров Заркин земеделски стопанин
    Атанас Тонев Костов царски ловен надзирател
    Илия Петров Костов земеделски стопанин
    Йосиф Димитров Костов търговец
    Костадин Начов Маджарски предприемач
    Мите Тонев Костов земеделски стопанин
    Никола Стоименов Виденов земеделски стопанин
    село Белчин
    Асен Георгиев Пилищаров полицай
    Димитър Георгиев Пилищаров земеделски стопанин
    Илия Тонев Каймаканов земеделски стопанин
    Спас Благоев Мутафчийски земеделски стопанин
    Спас Лазев Мутафчийски земеделски стопанин
    Станко Христов Попов учител
    Стоимен Петров Машов земеделски стопанин
    Христо Стоянов Бучов земеделски стопанин
    град Долна Баня
    Ангел Митев Зашов свещеник
    Борис Калайджиев банков чиновник
    Георги Даскалов фабрикант
    Георги Тимчев Георгиев училищен директор
    Георги Христов Малчев бръснач
    Кирил Георгиев Стрински търговец
    Крум Черешаров търговец
    Недялков Чакъров юрист, долнобански кмет
    Никола Христов Джамбазов земеделски стопанин
    Никола Тошкин работник
    Тодор Даскалов фабрикант
    село Драгушиново
    Любен Иванов Москов
    село Рельово
    Пене Мишев земеделски стопанин
    Стоян Георгиев Бандров земеделски стопанин
    Христо Георгиев Рътаров кмет
    село Мала църква
    Никола Мадански кмет на селото
    ПОКЛОН !

Comments are closed.