СамокоВест

Юлия Банкова представя в Самоков книгата си „Откровения“. Приходите ще бъдат дарени за инициативата „Към върха“

Споделете ни в

На 3 ноември (петък) в 17,30 часа Общинска библиотека-Самоков ще отвори врати за хората с щедри сърца. Този път духовното средище на града ни е домакин на изложбата на Юлия Банкова „Моят си път към върха”. Ще бъде представена и книгата на арт-терапевт Банкова „Откровения“  –  слова и рисунки с пръсти. Събитието е част от благотворителната акция Дни на доброто.

Всички приходи от продажбата на книгата, на картините и от арт-заниманията ще бъдат в полза на инициативата „Към върха“, даваща шанс на  деца с двигателни затруднения да изкачат планината.

Почти всички деца обичат излетите сред природата и приключенията. За някои обаче разходките в планината изглеждат почти недостижими. На каузата да направят планината достъпна и за децата с двигателни затруднения са се посветили Виктория и Захари Недялкови. Вдъхновител е дъщеря им Криси, родена със спина бифида и хидроцефалия. Родителите й, които са доброволци към планинската спасителна служба в Самоков и сертифицирани планински водачи, не искат да я лишават от красотата и уроците на планината. Където има воля, има и път е любимата фраза на 13-годишната Криси. Чрез изкачването децата не само осъществяват свои мечти – добиват усещането, че няма неща извън техния обсег – убедена е Виктория Недялкова. От години семейство Недялкови доказва, че не може и не трябва да има граници пред детските мечти. За две години са помогнали на близо 30 деца с двигателни проблеми да достигнат Върха.

Средствата са необходими за разходи като транспорт и логистика, които с разрастването на инициативата естествено се увеличават. Една от целите на инициативата е да се съберат средства за закупуване на високопроходим автомобил. Друга цел на „Дни на доброто“ е да „заразят“ и други хора за идеята – като доброволци или като самостоятелни агенти. А най-важната цел е да допуснем доброто в живота си.