СамокоВест

Ще проверяват за принадлежност към ДС и без съгласието на проверяваните

Споделете ни в

Парламентът реши да не се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Вносител на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и колегите му от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

„За“ предложението им гласуваха 100 народни представители, „против“ – 35 „въздържали се“ – 3.

Проектът на депутатите от ГЕРБ и РБ предвижда и разширяване на кръга от проверявани за съпричастност към бившите служби. Вече на проверка ще се подлагат и районните кметове.

Отхвърлено бе предложението, внесено от БСП за отмяна на Закона за досиетата и закриване едноименната комисия. В проекта на социалистите, бивши комунисти, се предлага още дейността, свързана с документите от техните архиви да се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет и действаща на принципите на неутралитет и безпристрастност.

Отхвърлено бе и предложението на независимия депутат Велизар Енчев, което по същество доста се доближава до това на БСП.