СамокоВест

„Шпигел”: Русия използва България като предмостие в ЕС

Споделете ни в

Берлин е притеснен от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, коментира списание „Шпигел“. Вътрешни германски доклади предупреждават, че Русия превръща България в предмостие в Европейския съюз и Берлин се страхува от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, пише изданието. Германското списание помества статия, озаглавена „В хватката на Кремъл“, и посочва, че влиянието на руския президент Владимир Путин в България е като поставяне на клин в ЕС.
Сред кръговете на влияние в Европа България е добра цел за Кремъл, защото страната е почти изцяло зависима от руския енергиен внос и 1/3 от икономическото производство в балканската страна се контролира пряко или непряко от Москва, се посочва в публикацията. Изданието се позовава на документи на разузнаването и изтъква, че правителството на социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смятат за верен помощник на Москва. В управляващите в момента партии в България има кадри на БКП, ДС и олигарси, които правят бизнес с приближените на Владимир Путин кръгове. Връзките са толкова тесни, че Русия оказва директно влияние върху българското законодателство.
„Като най-влиятелен икономически магнат в страната се приема банкерът Цветан Василев. През неговата Корпоративна търговска банка минава обменът на средства от Москва в държавно контролираната част от българската индустрия, особено в енергийния сектор“, продължава изданието.
Миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн „Газпром“ до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с „Южен поток“. „Правителството в София се подигра с Брюксел с подсказаните от „Газпром“ промени в законодателството. За да заобиколи европейските правила, правителството декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено“, пояснява „Шпигел“. Изданието цитира и думите на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер: „Ако България осъществи действително законовите промени, ние ще реагираме спрямо тях и ще предприемем правни действия, за да се гарантират изискванията на Европейския съюз”.
По-нататък се казва, че близките до Москва български социалисти имат еднакво тесни връзки и със социалдемократическите партии в Европа. „Шпигел“ отправя критика към германеца Мартин Шулц, кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев.
В същото време външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който също е от групата на социалдемократите в Германия, е наясно с пълната картина на стратегията на Кремъл, пише „Шпигел“. Списанието припомня, че миналата седмица той се срещна с българския президент Росен Плевнелиев „който често влиза в сблъсък с правителството си, защото иска да задържи България на пътя към Запад“. Германското списание припомня опасенията на Плевнелиев, че Путин може да дестабилизира България и Балканите. В Берлин той говори за нуждата от защита на европейските ценности, свободата и мира и изрази желанието си олигархичната икономика в страната му да бъде спряна, за да не свърши България като Украйна“, коментира „Шпигел“.