СамокоВест

Чудо! Спешният център ще се изгради в сградата на МБАЛ-Самоков

Споделете ни в

На днешното заседание на Общински съвет – Самоков се случи чудо. Разумът победи натиска на парите! Макар и необозримо рядко, макар и на ръба на изискуемото мнозинство, общинските съветници проявиха мъдрост и гласуваха правилното решение.

Хронология на чудото!

Комисията по Законност, обществен ред и общинска собственост внесе без промяна отложеното от юнското заседание проекто-решение за учредяване безвъзмездно право на строеж на Министерството на здравеопазването за изграждане на нов Спешен център. Предложението бе докладвано от председателя на комисията Мая Христева.

Припомняме, че решението бе отложено за днешното заседание, за да се проучат възможностите Центърът да бъде създаден в сградата на МБАЛ-Самоков. Мотивите на предложителите бяха изложени от д-р Димитър Панев, общински съветник от „Самоковци за Самоков“. Основното им съображение бе грижата за пациентите и създаване оптимална връзка между Спешния център и отделенията на Болницата. На това основание постоянната комисия по „Здравеопазване и социални дейности“, с председател д-р Панев, внесе алтернативно предложение – Спешният център да се обособи в свободната част на съществуващата сграда на МБАЛ-Самоков. Както е известно, сградата на Болницата е нова, отговаряща на всички изисквания на съвременното строителство. При това голяма част от площите са свободни.

В процеса на разискванията днес стана ясно, че кметът Владимир Георгиев и част от общинските съветници са провели среща по въпроса със зам. министъра на здравеопазването д-р Персенски. Съветник Васил Зашкев от Реформаторски блок, който е присъствал на срещата, уточни, че Министерството на здравеопазването, чрез зам.министър Персенски, няма възражения Центърът да бъде изграден в съществуваща сграда. Правото да вземе решение по този въпрос е на общинските съветници. Зам.министърът е пояснил, че на база предоставената възможност консултантът ще излезе с предложение за проектирането и изграждането на Спешния център. Към това предложение за решение яснота внесе и общинският съветник Николай Николов, който посочи, че преминаващите в непосредствена близост газопровод, водопровод и канал, и трафопост дават възможност бе никаква трудност да се учреди самостоятелна партида на Спешния център. Уточнението, че максималният размер на средствата по програмата за един обект възлиза на 180 000 евро също е в посока предоставяне на готова база. При ново строителство цялата сума би била разходвана за сградата. Значително по-малкият разход за реконструкция, модернизация и ремонт на съществуващи помещения предоставя възможност за закупуване на повече линейки, отговарящи на съвременните изисквания и за модерно оборудване за Центъра.  В този смисъл бе и първоначалното становище на ръководството на МБАЛ-Самоков, подписано от д-р Скелина.

Защитниците на идеята за строителство на нова сграда направиха всичко възможно безспорно резонното предложение на комисията по „Здравеопазване“ да не бъде прието. Поради липса на каквито и да било разумни доводи в тяхна полза се поражда съмнението, че единствените им мотиви се диктуват от нечии финансови интереси. Публично известно е, че най-много средства се отклоняват и присвояват в процеса на строителство. За никого не е тайна, че между изграждането и отчитането на разходите не по-малко от половината пари потъват в личните сметки на участниците в играта. Докато при реконструкцията и ремонта на съществуващите помещения келепирът би бил несравнимо по-малък.

Позицията на инж. Петър Георгиев, както обикновено, бе безпощадно ясна. „Какво е това безумие отново да ни се предлага същото решение. Най-добре тогава да ни свикват само в края на месец декември, да подпишем предложенията за решение и толкова. Хем ние няма да заседаваме и да разискваме, хем ще спестим пари на общината.“, заяви общинският съветник от „Самоковци за Самоков“.

Минути, след като съветниците взеха решението, от страна на Болницата постъпи второ становище по въпроса – коренно различно от първото. От агенция „Как’ Сийка“ твърдят, че то е взето под давлението на управителя-титуляр на МБАЛ-Самоков, която е в дългосрочен отпуск, Красимира Ковачка.

Оставяме всеки сам да си отговори на въпроса – кой от избраниците ни каква игра играе и какви интереси гони.

В крайна сметка, независимо от съвсем крехкото мнозинство, съветниците решиха – Община Самоков да дари на Министерство на здравеопазването части от сграда с площ 670 метра квадратни, находящи се на I-ви етаж на МБАЛ-Самоков за изграждане на самостоятелен обект – Спешен център.